Държавният контрол на "Капитан Андреево" възобнови спора между превозвачите и властта

Държавният контрол на "Капитан Андреево" възобнови спора между превозвачите и властта

© Георги КожухаровПроверка на министъра на транспорта Николай Събев на "Капитан Андреево" бе използвана от превозвачи за демонстрация и блокиране на граничния пункт. Събев се срещна със заместник-министъра на търговията с ресор "Митници" на Турция Туна Турагай и управителя на Одрин по повод обработката на товарите с хранителен и животински произход на местните тирове, влизащи в България. През май агенцията по безопасност на храните реши пробите вече да се изследват в държавна лаборатория в София, а не на място на границата от частната фирма "Евролаб 2011".


Това стана повод собственикът на фирмата, която е наемател на помещение на границата, в което е оборудвала лаборатория, да сезира парламентарната антикорупционна комисия за изземване на бизнеса му. На свое заседание тя разгледа казуса, като впечатление направи монополът на фирмата до този момент, пропуснатите ползи за държавата и поведението на депутати от ГЕРБ и "Има такъв народ", които поискаха оставката на председателя на Агенцията по храните проф. Христо Даскалов.


При проверката присъствалият заместник-министър на земеделието Иван Христанов, който наскоро съобщи, че е заплашван, информира, че има договорка с Агенция "Митници" лаборатория да бъде инсталирана на самия пункт, а пробите да не се изпращат до София. Така те ще бъдат обработвани за по-малко от час. Очаква това да се случи след 4-5 месеца, защото предстои обществена поръчка и е сигурен, че тя ще бъде обжалвана многократно, за да се спъва процесът.
На въпрос дали имиджът на България не е пострадал от случващото се, той отговори, че той само се подобрява, тъй като декларативното отношение на държавата да гарантира контрола на границата е най-голямата гаранция.


Николай Събев съобщи, че 3500 камиона чакат в момента от турска страна, а ежедневно пристигат между 1300 и 1500 камиона. България ще увеличи капацитета и скоростта на преминаване, като стигне до 2000 камиона дневно, които преминават границата през "Капитан Андреево" и 1000 камиона през "Лесово'.


"Идеята е в прозорец от седмица да оберем тази вълна и да мине в регулярна скорост на преминаване", каза Събев.


Допълнително на пунктовете са командировани 25 човека от Гранична полиция и 25 от Агенция "Митници".


Друга цел, която си е поставила властта, е до септември да се увеличи с още 50% капацитетът за преминаване на транспортни средства през "Капитан Андреево".Протест с полъх на ГЕРБ


По време на посещението на властта превозвачи блокираха движението през пункта в знак на протест. Те настояват за осигуряване на по-бърз фитосанитарен контрол и поискаха спешна среща с министъра на транспорта Събев. Протестиращите носеха тениски с надпис "Harvard law. Just kidding" ("Харвардско право. Шегувам се"). Пред медиите се изяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи


"Искаме нормална комуникация, искаме нормални действия, искаме действия, които да бъдат предприети спешно и да бъдат решени тези проблеми. Няма как шест дни тук да престояват камионите, разбирате ли? Това е все едно затваряте тази граница буквално, без да сте осигурили алтернатива", каза тя.


Милтенова вече имаше вербални сблъсъци с представители на настоящата власт. В началото на май тя предвождаше превозвачите на среща с премиера Кирил Петков, Събев и министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов, която бе организирана по повод високите цени на горивата. След спор между двете страни превозвачите я напуснаха обидени, а впоследствие изтече аудиозапис, в който се чува как Петков заявява неизвестно на кого къде е вратата и може да напусне срещата, ако желае.


След това в публикация във "Фейсбук" Николай Събев посочи, че в предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава, субсидии и на автобусните превозвачи. Вече имало повече контрол и това е довело до протести.


"Филмът с няколко послушни транспортни фирми на "държавна хранилка" приключи", написа министърът.


Пред БНР пък депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев заяви, че средите и хората около Магдалена Милтенова, са свързани с ГЕРБ и предишното управление, когато са се давали много субсидии и са се източвали публични средства.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK