Несъбираемите данъци в София: Плащането на милиони левове отпада поради давност

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов

© Цветелина Белутова

Йорданка Фандъкова и Дончо БарбаловСтоличната община губи около 50 млн. лева годишно от несъбрани местни данъци и такси.


Това е възможно заради изтекла 10-годишна давност, е установил общинският съветник Бойко Димитров от "Демократична България". Като член на комисията по бюджет и финанси той отправил питане през февруари към кмета Йорданка Фандъкова и на последната сесия на общинския съвет получи отговор.


"Към 31 декември 2021 г. Столичната община има вземания в размер на 449.67 млн. лева. От тази сума вече около 50 млн. лева са с изтекла давност, а вземанията с изтичаща давност са за 45 млн. лева", обяви данни Димитров.

От справката, предоставена от Фандъкова, става известно, че заради 10-годишна давност към 31 декември 2021 г. от приходите на общината отпадат 38.1 млн. лева от неплатена такса смет, 8.6 млн. лева от неплатен данък сгради и още 9 млн. лева - от данък за моторно превозно средство (МПС). Или общо 55.8 млн. лева е изчислил общинският съветник.

Това са били задължения до 2011 г. и възможността да бъдат събрани принудително е отпаднала.
Справка на Йорданка Фандъкова за неплатените задължения с давност 10 години.

© Столичен общински съвет

Справка на Йорданка Фандъкова за неплатените задължения с давност 10 години.


Столична община: Събираемостта е около 90%


"Дневник" потърси обяснение от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов. "Не е ясен начинът, по-който общинският съветник е анализирал данните и как може да защити политическата си теза. За да е обективна оценката на събираемостта на данъците и таксите, трябва да се отчете, че това е динамичен процес. Например към 30 май 2022 г. задълженията са намалели спрямо посочените в справката с 50.2 млн. лв.", отговориха от Направление "Финанси и здравеопазване".


Столичната община обаче не оборва извода на Димитров, че около 50 млн. лева данъчни задължения отпадат поради давност. В отговора си до "Дневник" Барбалов заявява, че през последните 5 години събираемостта е около и над 90%. При средно около 550 млн. лева данъчни задължения годишно, това означава, че около 50 млн. лева не се събират, което е 10%.


"Едни 10% от приходите отпадат за 2021 г. с тази абсолютна (10-годишна) давност, което е наистина висок процент и е добре да се анализира на какво се дължи това", коментира Иван Таков от БСП, зам.-председател на комисията по бюджет и финанси на СОС.


Кой основно не си плаща местните данъци в София


Само от юридически лица, основно фирми, за периода 2016-2021 г. не са събрани 171 млн. лева такса битови отпадъци (ТБО).


"Ако дори част от тези огромни средства бъдат събрани, ще има пари за тротоари, за ремонти на квартални улици, за детски и спортни площадки. Изводът е, че Столичната община не е активна в събирането на данъци и такси", твърди Бойко Димитров.


Приходите от данъци на общината всяка година обаче се покачват като стъпката нагоре е с около 20, дори 30 млн. лева. Само през 2019 г., когато бяха местните избори, ръстът е по-нисък - 7 млн. лева. Източник на този ръст е повишаването на данъка върху по-замърсяващите автомобили, данъка при сделки с имоти, ускореното темпо на жилищно строителство и др.


При такса смет (ТБО) несъбраните и загубени заради изтекла през 2020 г. 10-годишна давност суми са 22 млн. лева. През следващата 2021 г. загубата нараства на 38 млн. лева. "Много несъбираеми вземания. Обяснението ми е, че ако са на юридически лица, голямата част са фирми в несъстоятелност и без активи и затова са несъбираеми", смята Таков.


Оправданието на общината за "изпуснатите" суми е, че "до 2012 г. данъчната система на общината работи на базирани на DOS приложения, без връзка между данъчните отдели или външни регистри". След това е въведена единна интегрирана данъчна система и са установени 12 хил. незаконно декларирани като основни жилища.


При физически лица с натрупани задължения не може да се отнеме единствения имот, ако е основно жилище и така то няма как да се пусне за публична продан за погасяване на дълга. "При тези случаи се оставя да изтече 10-годишната давност", добави Таков.


Колко е давността на дължимите местни данъци: 10 или 5 години?


Освен 10-годишната давност, която е абсолютна и не подлежи на оспорване, има и 5-годишна. При изтичането й също отпада задължението местни данъци и такси да бъдат погасени, но не във всички случаи.


"Публичните общински задължения се погасяват с изтичането на 5-годишна давност, която може да бъде спирана и/или прекъсвана на различни основания", обясниха от Националната агенция за приходите (НАП) за "Дневник". Тези основания са, когато е дадена отсрочка за плащане на данъка или актът за размера му се обжалва и др. (виж чл. 172 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).


Сега 5-годишната давност поставя под въпрос и несъбраните за 2016 г. местни данъци и такси в София. Те са 41.5 млн. лева според справката на кмета Фандъкова. Прави впечатление, че в нея няма данни за периода от 2012 г. до 2015 г. (виж таблицата в края на текста), които също попадат в обсега на 5-годишния давностен срок.


"Вземанията за тези години (2012-2015) фактически също са с изтекла давност, но общината реално не отговори докрай на моето питане, а само каквото тя си реши", казва Димитров. Софиянци съвестно си плащат данъците, но има едни 10% от тях, които незнайно защо са оставени да не си плащат. Така общината губи сериозни средства, които не се инвестират в подобряване на градската среда, добави той.


Общината: Непрекъснато въвеждаме мерки за по-добра събираемост


През 2019 г. Столичната община е първата, която установява електронна връзка с НАП и на жителите на града се дава възможност за справки и плащания към общината през портала на агенцията за електронни услуги. От същата година при сделки с имоти се получават данни от Имотния регистър и така намаля рискът от недекларирани купени нови имоти или отписване на продадени, посочват от Столичната община.


Преди 4 години бе приет законът, който обвързва всички местни и републикански данъци по ред на възникване. Оттогава събираемостта при физическите лица се подобри, защото не може, например, да се мине годишен технически преглед на колата, ако има стара неплатена такса смет или данък сгради, обясни Таков.


През 2020 г. Столичната община е издала 100 ревизионни акта, а през 2021 г. - 120. Постъпилите суми от тези актове са съответно 14.2 млн. лева и 18.4 млн. лева. По разпореждане на зам.-кмета Барбалов се формира екип за издаване на актове без ревизии при по-малки по размер задължения. "Предстои въвеждане на е-услуга, която ще даде достъп на частните съдебни изпълнители при изпълнителните производства", обясниха от общината.


Таблица от справката на Йорданка Фандъкова за дължимите главници по неплатени данъци и такси от 2016 г. до 2021 г.

© Столичен общински съвет

Таблица от справката на Йорданка Фандъкова за дължимите главници по неплатени данъци и такси от 2016 г. до 2021 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK