Съдилища в София и Хасково са отхвърлили жалби на "Евролаб 2011" за Капитан Андреево

Собственикът на фирмата "Евролаб 2011" Васил Димитров

© Георги Кожухаров

Собственикът на фирмата "Евролаб 2011" Васил ДимитровИ софийски, и хасковски административен съд са отхвърлили като неоснователни жалбите от фирмата "Евролаб 2011" ЕООД срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщава Министерството на земеделието. Разпореждането на съда не е окончателно.


Съдът е установил, че липсват данни и доказателства агенцията по храните да е извършила неправомерни действия срещу дейността на оператора.


Жалбоподателят е посочил в искането си, отнесено до съда, че служителите му не са допуснати да извършват товаро-разтоварителна дейност и да изпълняват функцията на Оператор по смисъла на Регламент ЕС 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г. на ГКПП Капитан Андреево.
За да отхвърли искането, съдът е установил липса на данни и доказателства в подкрепа на извода, че към датата на подаване на искането и понастоящем, се извършват фактически действия по недопускане на служителите на "Евролаб 2011" ЕООД да осъществяват посочените дейност и функция.


До месец май фирмата бе монополист в част от дейностите, извършвани спрямо преминаващите камиони на пункта с Турция, сред които операторска дейност и фитосанитарен контрол. След проверка на премиера Кирил Петков през април, месец по-късно държавата промени политиката си за изследване на пробите. До този момент "Евролаб 2011" изследва хранителните проби и събира таксите в лаборатория, настанена в помещение на агенцията по храните на граничния пункт. Дейността вече се извършва в държавна лаборатория в София, а това стана повод собственикът на частната фирма Васил Димитров да сезира парламентарната антикорупционна комисия за отнемане на бизнеса му.


Междувременно и заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, и шефът на агенцията по храните проф. д-р Христо Даскалов, съобщиха, че им е предлаган подкуп и са заплашвани във връзка с казуса.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK