Столичната община принудително вдига коли от автокъща "Капитолия"

Паяк на общината вдига колите в автокъща "Капитолия"

© Цветелина Белутова, Капитал

Паяк на общината вдига колите в автокъща "Капитолия"Автомобилите в автокъща "Капитолия" в Борисовата градина в момента се вдигат принудително с паяк на Центъра за градска мобилност. Акцията е разпоредена от Столичната община, защото наемателят на терена за автокъщата, фирма "Софтрейд 2003" ООД, не е премахнал незаконно изградените шест стоманобетонни фундамента за чадъри.


Незаконното строителство е установено през 2018 г и наемодателят "Софийски имоти" поиска договорът за наем да се прекрати и теренът да се освободи. Наемателят обжалва в съда и след четири години дела на 11 май Върховният административен съд отхвърли жалбата като неоснователна.


На тази база Столичната община разпореди да се премахне незаконното строителство в общинския терен, ползван за автокъща. Това трябваше да извърши доброволно наемателят, но той не го е направил. На входа на автокъщата е окачена бележка, че всички са в годишен отпуск от 6 юни.
Столичната община принудително вдига коли от автокъща "Капитолия"

© Цветелина Белутова, Капитал


"Опитите за саботаж на работата на Столична община по премахване на незаконно строителство придобиха нови размери. И так се родиха нови правни фигури - цялата автокъща "излезе в отпуск", бусът "случайно" е паркиран на входа, а пред чадърите, които трябва да се премахнат от екипа на главния архитект, се озоваха десетки луксозни коли", описа ситуацията в момента Георги Георгиев в социалната мрежа.


Репатрак на ЦГМ сега вдига колите, които пречат за принудителното премахване на стоманобетонните фундаменти. "Преместваме ги само временно от мястото, защото пречат за премахването на фундаментите", обясниха от ЦГМ за "Дневник".


Металните стълбове (вдясно) трябва да бъдат премахнати и паркирааните коли, които пречат за това, се преместват временно.

© Цветелина Белутова, Капитал

Металните стълбове (вдясно) трябва да бъдат премахнати и паркирааните коли, които пречат за това, се преместват временно.


Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков описа трудностите с демонтажа в шест стъпки от миналия вторник до днес. Във "Фейсбук" той съобщи, че адвокат на автокъщата е донесъл на мястото съдебно решение, снимано с телефон, но то все още не е получено официално и не е известно за какво се отнася. "От самото начало казах, че очаквам всякакви трикове и врътки и от АК не ме разочароваха. След кратък брейнсторминг беше решено да се включи ключар и препятствията бяха отстранени. Тогава от изпълнителя се притесниха да "влязат в чужд имот" и спряха. Разговарях с кмета Фандъкова, тя направи някаква магия и работата продължи и това е статусът към момента", написа районният кмет.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK