Кметове от цялата страна се срещнаха с Кирил Петков, само веднъж му опонираха

Министър-председателят Кирил Петков на срещата с кметове от цялата страна.

© Георги Кожухаров

Министър-председателят Кирил Петков на срещата с кметове от цялата страна.Защо актуализацията на бюджета е да се налеят пари главно в пенсионната система? Кога държавата ще помогне на обществения транспорт, знае ли министър-председателят за феномена "държавна община"? Кметове на общини от цялата страна питаха за всичко министър-председателя Кирил Петков. Срещата беше на дискусионния форум "Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите", организиран от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В нея участваха и вицепремиерите Гроздан Караджов, Борислав Сандов и Калина Константинова.


Защо общините не са включени в Плана за възстановяване и устойчивост, пръв попита кметът на Монтана Здравко Живков. Отговорът на Петков бе сухо изреждане на числа. "В Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в частта "Местно развитие" има 412 млн.лева, за енергийна ефективност - 1.8 млрд.лева, за външно осветление - 150 млн.лева, за модернизация и дългосрочна грижа - 640 млн.лева, за модернизация на образователната инфраструктура - 570 млн.лева, за индустриални зони - 216 млн.лева. Всички тези средства директно отиват в общините", изреди премиерът парите в ПВУ за местната власт. Петков подчерта, че в ПВУ принципът е парите да се дават на база на конкурентност, а не на всекиго по малко. По-качествените проекти ще бъдат с приоритет, заяви Петков, но не уточни с какво точно един проект ще се смята за по-добър от друг.


Кметът на Монтана Здравко Живков (правият) задава въпрос на премиера Кирил Петков.

© Георги Кожухаров

Кметът на Монтана Здравко Живков (правият) задава въпрос на премиера Кирил Петков.
За малките общини в стратегическия план за развитие на селските и земеделски райони за периода 2023-2027 г има 8 млрд.лева, добави той. Тези средства ще бъдат давани на квотен принцип, а не за проекти, за да бъдат защитени малките общини, които са с по-ограничен административен капацитет.


Петков предупреди кметовете, че в близкото минало усвояването на европейските средства е било с приоритет към определени фирми. В конкурси се явява или допуска само един кандидат, в някои общини 90 % от всички конкурси са с участието само на една фирма. "Няма да соча сега с пръст кои са общините, но това не е нормално", обърна се премиерът към залата, пълна с кметовете на 265 общини.


Защо се наливат пари само в пенсионната система


Защо актуализацията на бюджета отива главно към пенсионната система, бе вторият въпрос от залата към премиера Петков.


"Цените на храните се качиха с най-голям процент (инфлация) и това означава, че хората, които са били на ръба на бедността, има опасност да паднат под линията на бедност. Затова се фокусирахме върху пенсионерите, а не за да получим политически кредит", отговори Петков. Той няколко пъти повтори, че инфлацията в България е вносна и трябват специфични реакции за овладяването й. При ръст на производството от 4.5% няма как да има икономическа криза, а в страната имаме инфлационен проблем, внесен отвън", подчерта той.


Само веднъж кметовете бурно опонираха на премиера


Кметове опонираха бурно на премиера само веднъж, когато той разказа как в Европейската комисия се учудвали от активността му в дискусиите. "Предишният министър-председател много рядко участваше", му казали колеги в Брюксел. Кметове на ГЕРБ очевидно разпознаха лидера на своята партия и се развикаха, че Петков е трябвало да го защити.


Появи се феноменът "държавна община", заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов, в смисъл, че финансите на местната власт в голяма степен зависят и се дирижират от централната власт в София. ЗА реална децентрализация той предложи 2% данък върху дохода на физическите лица да остава в общините от 2023 г. Премиерът Петков покани кмета на Добрич на среща, но уточни, че предложената мярка трябва да се съчетае в цялостната рамка на финансиране на местната власт.


От София се чака оптимизация на управлението на градския транспорт


В този смисъл председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ за пореден път попита държавата ще помогне ли на всички общини за трупащите се загуби в обществения транспорт от скока на цените на горивата и електроенергията.


"За София знам, че дупката е огромна и трябва да се намери решение", отвърна Петков. Според него и без да има инфлация столичният градски транспорт трупа загуби, защото е раздута администрацията и ръководните звена на управлението. Той даде пример с администрацията на Министерския съвет, където броят на служителите от 460 е намален на 300 и сега ще се увеличи ефективността в работата им. Така той подсказа какво очаква от Столичната община. "Имаме нови линии на метрото, имаме трамвайни линии и дублиращи линии с автобуси. Преди да се дадат пари, трябва да се оптимизира тази система", обърна се Петков към Георгиев. Никой от кметовете на други общини в залата не се включи в този спор. Това видимо окуражи премиера и той по-директно очерта какво очаква правителството от ръководството на Столичната община.


"Ако видим, че имате план за оптимизация, ще помагаме, защото ние искаме да решим проблема. Явно е, че на градския транспорт на София е може да продължи по този начин. Но не може просто едни пари да се хвърлят върху други", приключи темата Петков.


Всеки месец НСОРБ да изготвя доклад с актуалните проблеми на общините и да го внася в Министерския съвет. Предложението бе направено от кмета на Велико Търново Даниел Панов, който водеше дискусията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK