Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Великотърновският университет ще обучава студенти в Северна Македония

Кратки новини

© Георги Кожухаров


Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" ще има поделения в град Свети Николе, Северна Македония, реши правителството на заседанието си днес, съобщи пресслужбата му. Предложението за откриването на поделенията е на ректора на университета. В поделенията ще се подготвят студенти по три специалности от професионалните направления Филология, Науки за земята и Информатика и компютърни науки за придобиване на образователно-квалификационна степен "магистър".


Обучението ще се провежда на английски език и студентите, завършили го успешно, ще получават диплома на Великотърновския университет и европейско дипломно приложение. Предвижда се първоначално да бъдат приети от около 100 студенти след придобита степен "бакалавър".

Направена е първата стъпка за възобновяване дейността на ферибота Русе - Гюргево

Министерският съвет прие решение за утвърждаване на споразумение с правителството на Румъния за откриването на държавната българо-румънска граница на ГКПП Русе-Гюргево-ферибот, подписано на 29 април 2022 г. в гр. Букурещ. Откриването на пункта е условие за възобновяване дейността на фериботната линия Русе - Гюргево. Очаква се функционирането на линията да спомогне за облекчаване на трафика на българо-румънската граница и за преодоляване на затрудненията на трансграничните превози на пътници и товари между България и Румъния.
Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал

Администрацията вече ще приема банкови карти, издадени в чужбина

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал


Двама министри, на електронното управление Божидар Божанов, и на финансите Асен Василев, са разпоредили всички администрации да приемат на физическите си устройства банкови карти, издадени в чужбина. Виртуалният ПОС терминал на Министерство на електронното управление вече приема, съобщи Божанов.


"Това ще улесни българи в чужбина при използването на административни услуги, както и такива, които използват иновативни решения за картови плащания", казва Божанов.


Има пари за увеличаване на заплатите на работещите в затворите, увери Йорданова

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова увери, че пари за увеличение на заплатите в затворите има. Актуализацията може да се случи до края на месеца, но само ако е готов анализът за правилното разпределение на работещите в системата, каза тя след среща с представители на Синдиката на служителите в затворите в България. Йорданова заяви, че увеличението няма да е еднакво за всички, а ще се търси диференциран подход.
От синдиката на служителите в затворите заявиха, че планираният за неделя протест остава.


Кратки новини

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK