Гроздан Караджов и Тошко Йорданов обвиниха премиера в "куп лъжи"

Гроздан Караджов и Тошко Йорданов обвиниха премиера в "куп лъжи"

© Юлия ЛазароваИма такъв народ" обвини премиера Кирил Петков в "куп лъжи". Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджови и председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов нападнаха на свой ред преди Би Ти Ви министър-председателя, който преди това бе в същия ефир, за да разкаже за проблемите в коалицията.


Часове по-рано Слави Трифонов обяви в обръщение от профила си във "Фейсбук", че оттегля министрите си. Последва пресконференция на "Продължаваме промяната" с участието на премиера Кирил Петков, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.


Събитията около скандалите в коалицията следете на живо тук.


Ябълката на раздора - липсващи милиарди в актуализацията на бюджета
На пресконференцията премиерът Кирил Петков обяви, че "Има такъв народ" "бяха в политиката, за да вземат обществени поръчки", имайки предвид вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов. Дори посочи, че строителният министър е бил определян от Слави Трифонов като просто един брокер, а целта е била да се платят пари на "крадливи фирми" за пътни проекти.


Конкретен обект на спор е сумата от 3.6 млрд. лв. според премиера и 3.9 млрд. лв., според Гроздан Караджов, които не са включени в актуализацията на бюджета, а с тях е трябвало да се разплатят пътни проекти. По думите му сумата е поискана от Караджов в допълнение на други 2.2 млрд. лв. по същото перо, предвидени в актуализацията на бюджета. "Давайки пари в тази посока, ние храним същите, които обещахме да не допуснем, същите, които Бойко Рашков разследва, същите, които видяхме изнесени в торби", каза Петков. Разказа, че Караджов е напуснал днешното заседание на правителството след като е видял, че искането му не е изпълнено.


Самият Караджов разказа друга версия на случилото се. "Това не са пари, които аз съм поискал, а които с решение на Народното събрание присъди от бюджета на министерството да се изплатят стари задължения точно на тези "крадливи фирми", коментира той пред Би Ти Ви.


От обяснението му се разбра, че Петков и Василев отказали да дадат половин милиард лева на държавната "Автомагистрали" да продължи изграждането на "Хемус" и още толкова, обещани на общините. Посочи, че в рамките на коалицията е имало договорка и поет ангажимент към фирмите до края на юни да се плати цялата дължима сума от 1.2 млрд. лв., които не са разчетени в бюджета за годината. От думите му се разбира, че е трябвало да бъдат в актуализацията. Обясни, че тези пари са за довършването на 278 пътя, чието строителство е "зарязано по средата" и че зад това решение са стояли и Петков, и Василев. Неговата калкулация набъбва до сумата, цитирана от премиера като заложена в бюджета.


Не се разбра как спорните пари нарастват до 3.9 млрд. лв., но посочи, че за нито една стотинка от тях той няма никакво участие, а става дума за подписани в миналото договори. Обяви, че не е направил нито един търг освен за малки поръчки, повечето от които се оспорвали в съда.


Крадецът вика дръжте крадеца, аз съм изумен колко лъжи могат да се изрекат в едно интервю.


Обяви, че внушенията за корупция по негов адрес са нелепи, което можел да установи всеки, който го познава. Подчерта, че нито познава някоя от фирмите, на която трябва да се плати, но дори не познава някой, който да ги познава. Допълни, че от студентските години протестира, след като Петко по-рано обяви, че той не е сред разпознаваемите лица от протестите. Тошко Йорданов допълни, че да се обвинява ръководеното от Караджов министерство, че иска пари, одобрени от Народното събрание и то под натиска на "Продължаваме промяната" и "да имаш наглостта да говориш, че това ще са схеми" е проблем да се говори така.


Разказа за разговор, в който е участвал по темата с участието на премиера, вицепремиера Василев, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и зам.-министри на финансите и на регионалното развитие, в който финансовият министър е казал на Караджов да не се притеснява и да се разплаща според договореното с фирмите като парите ще бъдат върнати в хазната на ведомството от актуализацията. Даже предложи да се подложи на детектор на лъжата по темата.


Кирил Петков се скъса да лъже и да говори глупости днес.


Караджов допълни за спомената среща, че на нея са обсъдени вариантите как да се продължи в отношенията с пътните фирми и е договорено занапред да се сключват договори за строителство, а не за доставки и наеми, каквато е била схемата при управлението на ГЕРБ. На двамата зам.-министри е било възложено да оформят юридически тези договори.


В края на разговора Караджов обяви и че всъщност не е имало спор за въпросните 3.9 млрд. лв., а че днес изненадващо проектът за актуализацията на бюджета е бил внесен за обсъждане на заседанието на правителството. Такава точка в дневния ред, разпространен вчера нямаше, а Караджов твърди, че и до началото на заседанието не е подозирал нито той, нито друг министър от "Има такъв народ". "И всички бяхме втрещени", обяви той. Допълни, че освен това разговорът в рамките на коалицията по проекта не е бил приключен и тази вечер е било насрочено заседание на съвета на коалицията по въпроса. Това е и причината, както по-рано се разбра, министрите на Трифонов да напуснат заседанието. Въпреки това правителството одобри проектобюджета.


За антикорупционната комисия не е обсъждано


По въпроса защо се бави половин година назначаването на ново ръководство на антикорупционната комисия, оглавявана преди това от Сотир Цацаров, премиерът разказа днес на пресконференцията, че процесът се бавел заради "Има такъв народ" и че за поста бил предложен настоящият вътрешен министър Бойко Рашков.


Гроздан Караджов каза, че на коалиционен съвет, на който участвал, защото Тошко Йорданов не искал да ходи, идеята била представена не като нещо, което ще се решава, а като "първа информация". Дори той попитал дали Рашков е съгласен и няма да се почувства засегнат да бъде на практика понижен в длъжност. "Никой там не е каран да гласува или да изразява становище", допълни Караджов като от обяснението му се разбра, че това е станало на съвсем скоро проведен коалиционен съвет, а не отдавна.


В интервюто си пред Би Ти Ви днес Петков разказа, че след този съвет депутатът от "Има такъв народ" Александър Балабанов пратил есемес на Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера, че формацията не подкрепя тази личност. Според Тошко Йорданов есемесът едва ли е бил по този въпрос. "Аз не знам например "Демократична България" какво мисли по въпроса", илюстрира той с пример, че въпросът не е бил обсъждан конкретно.

"Осем месеца не направиха нищо за корупцията, а обвиняват Караджов за някакви неща, които не зависят от него. Кой държеше силовите министерства, на чие подчинение са МВР и НАП, какво направиха за 8 месеца? Арестуваха незаконно за една нощ Бойко Борисов и го направиха герой и направиха всички за смях", илюстрира той оценката си за работата на кабинета в борбата с корупцията.


Освен това добави, че работни групи подготвяли новия закон, след който да се сложи ново ръководство на антикорупционната комисия. "Ако един закон е лошо направен, особено в тази област, когато се пипа подобно нещо, трябва да бъде направен добре. Логично е юристите да седнат и да се разберат, това правят и вървят напред. Законът вървеше", обяви той. Освен това посочи, че изтеклият в медиите проект за български закон "Магнитски", за който управляващите твърдят, че не съществува, е всъщност "мракобесен" проект на "Продължаваме промяната".


Нападка след нападките


Двамата използваха интервюто да отправят различни по характер нападки срещу премиера и вицепремиера, които бяха направили това малко по-рано.


Тошко Йорданов освен това разказа, че има паметни записки и мейли между Министерството на външните работи, оглавявано от Теодора Генчовска от "Има такъв народ" и други ведомства, от които се виждало, че премиерът води разговори с дипломати да се вдигне ветото от Северна Македония. "Петков през цялото време заедно с Весела Чернева (негов съветник - бел. а.) се опитва да вдигне ветото пред Северна Македония без да са изпълнили нищо. Това се опитваха да направят. Чертал ги е на листчета... Това е национално предателство", обяви той. Посочи, че било заблуда, че сам премиерът не може да прокара такава линия във външната политика.Обвини "Продължаваме промяната", че назначават приятели и роднини (Виолета и Даниел Лорер) на министерски постове, че са свързани чрез отделни назначения с ГЕРБ (Калина Константинова), че не се събират приходи в бюджета и затова се взимат пари от енергийния сектор, за да се покриват социални разходи и други помощи. "В Министерски съвет съм присъствал на потресаващи неща", коментира Йорданов и даде пример със среща, на която премиерът обявил, че "Струма" няма да мине изцяло през Кресненското дефиле, защото баща му е еколог и така му казал и което по разказа на Йорданов втрещило Асен Василев, който казал, че така ще бъдат загубени европарите за трасето. Този спор напоследък отново се актуализира между Караджов и министърът на околната среда Борислав Сандов. Тезата на природозащитните организации и на самият Сандов е, че трябва да се избегне дефилето в едната посока, за да не бъдат ощетени ценни видове растения и животни.


Йорданов се усъмни в тезата на премиера, обявена по-рано днес, че поне 12 депутати от "Има такъв народ" ще подкрепят оставащата вече тройна коалиция.


Стои в това студио и се опитва да подкупва депутати от "Има такъв народ". Интересно ми е да видя как ще намери 12 предатели в "Има такъв народ". Татяна Дончева в панталон.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK