Петков обвини "Има такъв народ", че са в политиката заради обществените поръчки в пътното строителство

Петков обвини "Има такъв народ", че са в политиката заради обществените поръчки в пътното строителство

© ДневникИскането на допълнителни 3.6 млрд. лева за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и отказът да подкрепят Бойко Рашков за шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Тези две причини очерта премиерът Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви, които са в основата на обтегнатите отношения между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". Днес напрежението между двете партии достигна връхна точка, след като лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов обяви в обръщение по партийната си телевизия, че оттегля министрите си и напуска управляващата коалиция. Какви са реакциите след решението на "Има такъв народ" следете тук.


Историята на влошените отношения в коалицията


Премиерът обвърза темата с исканите допълнителни пари за АПИ с отказа на "Има такъв народ" да подкрепи вътрешния министър Рашков за ръководител на антикорупционната комисия. Той каза още, че "Има такъв народ" са в политиката заради обществените поръчки в пътното строителство. Според премиера с исканите допълнителни пари бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" е щял да достигне 6 млрд. лева и всички пари щели да се насочат към строители, свързвани с предишните управляващи от ГЕРБ и бившия министър-председател Бойко Борисов. Кирил Петков добави, че е нямало как това да се случи, тъй като в момента тези фирми се разследват от МВР за корупционни схеми.


"Ако има корупционен стремеж към тези 6 млрд. лева, то последното, което искате, е работещо КПКОНПИ", каза още премиерът, като уточни, че утре ще внесе в парламента законопроектът за реформа в антикорупционната комисия.
Кирил Петков припомни как преди няколко месеца АПИ поиска 1.1 млрд. лева, с които да се разплати на пътните строители и те да продължат да поддържат републиканската мрежа. Според него пътната агенция още тогава е поискала да харчи безконтролно тези средства и да ги насочи към "всички фирми, строили по времето на Борисов". Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който е от квотата на "Има такъв народ", не искал да има никакви комисии, които да следят харченето на парите. Желанието му обаче не се осъществило и "това много ги ядоса".


След това дошъл скандала с депутата от "Има такъв народ" Любомир Каримански, който в последния момент беше издигнат като кандидат за управител на Българската народна банка. Другият кандидат за поста беше Андрей Гюров от "Продължаваме промяната". Каримански не получи подкрепа от нито един от коалиционните партньори и в крайна сметка двамата се оттеглиха от надпреварата, като оставиха избора на нов шеф на БНБ за следващите месеци.


От тогава датира и последния разговор на Петков със Слави Трифонов. По думите му, след като предложил на лидера на "Има такъв народ" да посочи друг кандидат за БНБ, той отказал и спрял да си вдига телефона и да отговаря на есемесите му.


Така дошъл и повратният момент в отношенията между двете партии. В началото на разговорите за актуализацията на бюджета Гроздан Караджов поискал допълнителни 3.6 млрд. лева "за същите компании, които Рашков разследва и които видяхме да изнасят торби с пари". Премиерът припомни, че бюджетът на АПИ за тази година е 2.2 млрд. лева и бил рекорден, а с поисканите допълнителни средства е щял да достигне 6 млрд. лева.


Обществените поръчки и брокерът Гроздан Караджов


"Казахме, че няма как да се случи това. Не знам как АПИ може да похарчи такива средства. Министър Караджов обаче каза да не се притесняваме и че това е негов проблем. Днес като внесохме в Министерския съвет проектобюджета и в него не присъстваха тези 3.6 млрд. лева, той стана и каза, че не може да присъства на внасянето на бюджет, който е несъгласуван. След това си тръгна. Това е стилът на Слави Трифонов - играе силово и не му пука какъв ще е резултатът", разказа Петков случилото се днес на заседанието на правителството, което предшестваше разразилия се през деня скандал.


"Тези хора бяха в политиката, за да вземат обществени поръчки през АПИ. Когато не се получи, решиха, че не им е място в управлението и излязоха. Направиха го, както един певец може да го направи", каза още премиерът.


Той добави, че регионалният и външният министър Теодора Генчовска, която също е от квотата на "Има такъв народ" са работили в пълна координация със Слави Трифонов. Той дори разказа за един свой разговор с Трифонов.


"Той ми каза, че ако имам проблем с Гроздан Караджов, значи имам проблем със Слави Трифонов, защото Караджов е просто един брокер", припомни си Петков.


Около час след интервюто на премиера самият Караджов разказа също пред Би Ти Ви друга версия на случилото се. "Това не са пари, които аз съм поискал, а които с решение на Народното събрание присъди от бюджета на министерството да се изплатят стари задължения точно на тези "крадливи фирми". От обяснението му се разбра, че Петков и Василев отказали да дадат половин милиард лева на държавната "Автомагистрали" да продължи изграждането на "Хемус" и още толкова, обещани на общините. Посочи, че в рамките на коалицията е имало договорка и поет ангажимент към фирмите до края на юни да се плати цялата дължима сума от 1.2 млрд. лв., които не са разчетени в бюджета за годината.


Търсят се 12 независими и отговорни депутати от "Има такъв народ"


Премиерът изрази надежда, че в редиците на "Има такъв народ" ще се намерят "12 независими и отговорни депутати, които да кажат, че държавата е по важна и са за нулева корупция". "Няма как всички да са безотговорни като своя лидер", уточни той.


След напускането на "Има такъв народ" вече тройната коалиция се нуждае именно от 12 депутати, за да събере нужните 121 гласа за мнозинство. Според Петков на този етап е невъзможно някоя от другите три парламентарно представени партии да се включат в управлението.


"Не можем да работим с ГЕРБ във формат, в който Бойко Борисов стои отзад и си пуши пурата. Борисов е червена линия за нас. Докато Делян Пеевски е на първа линия в ДПС, е пълен абсурд да работим и с тях. "Възраждане" - не го виждам как може да се случи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK