Бивш посланик на САЩ в Хаити и Хърватия ще замени Херо Мустафа в София

Кенет Мъртън

© Дневник

Кенет МъртънПрезидентът на САЩ Джо Байдън номинира Кенет Мъртън за посланик в България на мястото на Херо Мустафа, която е в България от 2019 г., съобщи Белият дом.


Предложението на държавния глава трябва бъде одобрено от Сената.


Кенет Мъртън е член на висшата дипломатическа служба, клас "Кариерен министър", се казва в справката за него, цитирана от БНТ. Доскоро е бил временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Преди това е бил главен заместник-помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на талантите, а преди това е бил заместник-помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.
Мъртън е работил и като посланик в Хърватия (2012-2015), посланик в Хаити (2009-2012) и като заместник-изпълнителен секретар на Държавния департамент. Наред с други свои назначения Мъртън е бил икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.


Мъртън получава бакалавърската си степен от Университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърската си степен от Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия. Той е носител на множество награди, включително Grande Croix of Honor от правителството на Хаити за подкрепа при земетресение, наградата Ryan Crocker за изключителни лидерски качества в експедиционната дипломация, и хуманитарната награда CORE Shandling.


Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK