"Там нямат общо с Таки-Маки": Медии получиха запис с оферта към шефа на агенцията по храните

Христо Даскалов

© Цветелина Белутова

Христо ДаскаловЗапис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево" беше изпратен до някои медии от анонимен имейл адрес. Аудиофайлът е придружен с обяснението, че е свързан с "неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата".


Приложен в писмен вид е и текстът на разговора с обяснението, че събеседниците са шефът на БАБХ Христо Даскалов и лице, наречено "Моллов", който е описан като "лице, заемало висша публична длъжност по времето на бившите управляващи". Описанието съответства на бившия депутат и шеф на БАБХ Пламен Моллов по време на кабинета "Орешарски", който сега е в инициативния комитет, който създава партия "Български възход" на Стефан Янев. Моллов е и ректор на Университета по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив.


"Това е запис от разговора, с който бе предложен подкуп на проф. Даскалов и за който той сезира компетентните органи. Другото лице е проф. Пламен Моллов", потвърдиха от агенцията по храните пред Медиапул. В сайта Frognews е публикувано дълго съобщение до медиите от Пламен Моллов. "Не съм водил разговори за подкуп. Политически интриги няма да коментирам, ще съдя всеки, който ме набеди", казва Моллов и добавя, че не би коментирал "фалшиви новини и политически внушения и манипулации". .
По информация на "Капитал" записът е направен през втората половина на януари и срещата се е състояла в колата му. Даскалов разказа за полученото предложение в телевизионно интервю през май. Тогава той не посочи кой е бил събеседникът му и само го описа като човек, с когото се познават от 25 г. и с дълъг административен стаж в държавата. От януари той е под наблюдение от ДАНС, в случай че получи нова оферта.


В първата част от записа лицето "Моллов" се опитва да убеди Даскалов за предимствата на частната организация на границата, колко модерна е лабораторията и усложненията за процеса, които могат да настъпят при едно разбъркване на нещата.


Събеседникът на шефа на агенцията казва, че е помолен да сподели, че ще последва благодарност, ако "няма така агресивни действия без да се съобразяват." И уверява, че дейността на пункта "няма общо с Таки".


В аудиозаписа никъде не се говори за пари, а за "документация". Във втората му част качеството на звука се влошава, но все пак се чува репликата: "Аз съм никой, в случая само предавам, това е за добро отношение, за да не се изсилваме нещата и то може да е регулярно... Не се притеснявай, аз съм гроб. " Държавният служител отговаря: "Не мога подобни неща .. не съм правил и няма да правя"


"Капитал" припомня, че казусът с контрола на границата, даден в частни ръце, е от над 10 години, като монополната схема е изработена при управлението на ГЕРБ. Финансовата загуба за държавата под формата на пропуснати приходи се изчислява на 200-300 млн. лв. за десетилетие. И всичко това срещу скромния договор за наем от 4800 лв. Основният въпрос обаче е, че десетилетие стотици хиляди камиони с храни са минавали към България и Европейския съюз при неизвестно какви проверки.


В средата на май 2022 г. зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че държавата прекратява договора на фирмата "Евролаб 2011", която събира таксите за лабораторни изследвания при контрола на тировете с храни от Турция през граничния пункт Капитан Андреево и дейността по тестването на вноса в Европейския съюз ще се поеме от държавата и лабораторията на БАБХ.


Това предизвика напрежение на границата и стигна до парламента, като депутати от ГЕРБ и "Има такъв народ" поискаха оставката на директора на агенцията с абсурдния мотив, че забавял трафика през пункта. Заплахи получи и зам.-министър Христанов, който вече е под охрана.Ето текста, както е предаден от разпространителя на записа:


Даскалов: "Те ме заливат с"
Моллов: "За да си съставиш собствено мнение, значи там лабораторията първо е с най-модерна техника, гас-мас. През паралелни системи работи, вадят резултатите в почти един час, международна акредитация са получили. Квалифициран персонал и всякакви други такива. Договори имат с над 800 компании, които са или вносители на продукция или са такивакоито нали, транспортни фирми . Всичкото това нещо представи си, ако ние примерно на 1ви Февруари поради това, че сме най-упълномощения член спрем да го правим. Какво се случва нали? Нареждат се едни камиони, стават политически нещата моментално."
Даскалов:" О да, да."
Моллов: "Няма смисъл от това. Вместо да се нали спокойно, да се оглежда, защото нали трябва да се прецени. Въобще, за да се смени една такава ситуация, трябва да се прецени какво това струва на агенцията, на държавата и какво трябва да се направи? Още повече такава Европейска практика за превъзлагане на частни фирми има за лаборатории. Ти го знаеш много добре."
Даскалов: "Ммм."
Моллов: " Въпросът е тука в контрола. Контрола е нещото, което се губи някак си и от там идва усещането, че там става нещо безконтролно. А реално аз съм го виждал, какво е там. Те са направили доста европейски вариант на "
Даскалов:" Аз не съм ходил нали и със "
Моллов:"...и на паркинга с хотел, с неща, просто наистина, като го сравня с останалите пунктове, където имаме какво е състоянието и там какво е. Разликата е от земята до небето. Има смисъл да се види просто. Да се прецени, това трябва ли да се разбутва или трябва просто да се преустрой по някакъв начин? Това е нещото, което са ме помолили да кажа, да споделя. Нали, ние ще бъдем благодарни, ако нали няма така агресивни действиябез да се съобразяват. В смисъл"
Даскалов: "Хаха, сега.."
Моллов: "Очакваме разумно да се чуят някакви аргументи. Да се види"
Даскалов:" Хехе не, това е ситуацията. В тази ситуация ние не сме побойниците.
Моллов: "Да."
Даскалов: "Мисля че, съмненията са малко в обратната посока."
Моллов: "Така е. Знам, какво е, но аз ти го казвам. Виж, това е, това не само го казвам, знам, че там нямат общо с тия Таки Маки и т.н.. Да знаеш просто."
Даскалов: "Не. Значи това е въпрос на други случаи."
Моллов: "Да, така е."
Даскалов: "все пак ние сме си такива"
Моллов: "Да, така е. Аз ти го казвам, да знаеш да не го мислиш"
Даскалов: "Да."
Моллов:" от тази гледна точка."
Даскалов: "все пак друга, чисто цивилна ни е нашата работа"
Моллов: "да"
Даскалов: "Не се занимаваме с другите работи, слава богу, има други хора"
Моллов: "Aко аз бих, би трябвало да съм на твоя място аз бих, аз бих отишъл, за да видя, със собствените си очи"
Даскалов: "Аз това нещо ще го направя, нали този въпрос е .. в същност нали, аз не съм и човека, дето глобално го решава"
Моллов: "Разбирам, че министъра се намесва, премиера се намесва, президента се намесва"
Даскалов: "Това са .. това си е .. в крайна сметка"
Моллов: "Те го знаят това нещо и те вероятно ще търсят начин и те да си намерят каналите, за да .. това си е техен проблем, аз нямам нито грижа, нито ангажимент, аз приятелски са ни отношения, просто да ти споделя това което са ми казали"
Даскалов: "Амм"
Моллов: "Защото нали изглежда някакси .. а .. не .. ирационално изглежда, да се разбута изведнъж всичко, да наме готовност да се замести с друго, от тази гледна точка"
Даскалов: "Значи, искаме в дадената ситуация, нали, никой не е безумец, няма да .. да се стига до международни .. пък .. така .. дет се казва - недуразумения, защото аз си давам сметка, аз съм водил доста години студентите от Стара Загора, но ходихме де да, но знаем за какво става дума"
Моллов: "Какво да ти кажа?"
Даскалов: "Ами"
Моллов: "Ъъ, ще ви споделя това, пък от тук нататака вече .. "
Даскалов: "Вече нали .. и аз ще си говоря по тези въпроси, да дет се казва, да не правим глупави работи, това е"
Моллов: "Сега дали са ми една документация да предада, вижте .. "
Даскалов: "Какво е това сега !? да не ми предават някакви неща, които не са .. "
Моллов: "Не се притеснявай, бъди спокоен"
Даскалов: "Ха, не.. аз ще го погледна и не искам да имам такива недоразумения, защото"
Моллов: "Нямаш ангажимент с това"
Даскалов: "Това не е за мен! това не е за мен!"
Моллов: "Ами виж сега, предназначено е за тебе и аз няма какво да го правя"
Даскалов: "Ами"
Моллов: "Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, ни съм никой, аз съм никой, в случая само предавам, това е за добро отношение, за да не се изнасилваме нещата и то може да е регулярно"
Даскалов: "А не, не, не"
Моллов: "Това ти го казвам, нали че .. не се притеснявай, това .. аз съм гроб за това"
Даскалов: "Добре, но .."
Моллов: "Изцяло си е твое, няма никакво отношение"
Даскалов: "Няма смисъл от това, не мога подобни неща .. не съм правил и няма да правя"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK