Как се дава подкуп в България: Папчица с ластици в полиетиленов плик

Христо Даскалов, БАБХ

© Цветелина Белутова, Капитал

Христо Даскалов, БАБХБеше ми дадена една папчица с ластици в полиетиленов плик. Едното ластиче го махнах, вдигнах с малкото пръстче и там се виждаше отдолу под горната корица на тази папчица наредени купюри от пари" . Така описа ситуацията с предложения му подкуп изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов пред Нова телевизия.


Той потвърди, че папката му е дадена от ректора на Университета по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив проф. Пламен Моллов по повод проверки, които държавата е започнала на фирмата "Евролаб 2011", която осъществява фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Договорът за наем е подписан на 31 декември 2021 г. въпреки изрична забрана на ресорния министър и именно от този факт са тръгнали проверките.


За срещата с Моллов, която проф. Даскалов твърди, че е станала през януари, се разбра преди ден от разпратен до медиите анонимно запис. Шефът на агенцията каза, че след като прослушал разпратеното до медиите аудио преценява, че то съответства на разговора му с Моллов, но не го предава изцяло. Самият той е записал разговора, защото и в други срещи и разговори е дочувал намеци и получавал "приятелски съвети".

През януари двамата в кола обсъждали научен проект между двата университета, в които работят, а в края на разговора Даскалов получил папката. След като видял съдържанието, което оценява на до 100 хил. лв., бутнал я, излязъл от колата и веднага уведомил ДАНС и ресорния зам.-министър на земеделието.


Проф. Даскалов каза, че от днес вече е с охрана. "От 6 януари си имах едно наум, защото си давам сметка, че става дума за много пари. После се оказа, че става дума за ужасно много пари. Естествено е, че се страхувам. Там, където има толкова много лесни пари, тези хора не прощават."


В отговор на въпрос за споменатото в записа, че "няма връзка с Таки-Маки" уточни, че Моллов не му е споменал от кого е изпратен и добави, че не е имал контакти с тиражирани в медии лица. Става дума за връзката, която сайтът BIRD открива между дружеството "Евролаб 2011" с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и политическа партия ГЕРБ. "Около българските учени не се разхождат много пари и за мен тези имена, които се пускат, са само имена, видяни в медиите", каза той.


Добави, че е потресен от реакциите в парламента не само от опозицията, но и от представители на управляващите. След като държавата прекрати договора на фирма "Евролаб 2011", установявайки липсата на всякакъв контрол върху дейността й, от които държавата губи милиони левове, ГЕРБ и "Има такъв народ" поискаха неговата оставка, защото пречел на бизнеса на дружеството.


Самият Моллов вчера в изявление до медиите отрича да е един от двамата събеседници в изпратения до медиите запис. Той се смята за жертва на политическа интрига и манипулация и е готов да съди всеки, който го набеждава. Моллов е бивш депутат от НДСВ, бил е директор на БАБХ при кабинета "Орешарски". Сега е в инициативния комитет, който създава партия "Български възход" на Стефан Янев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK