Частната фирма на "Капитан Андреево" обработвала тировете преди митничарите

Асен Василев

© Надежда Чипева, Капитал

Асен ВасилевЧастната фирма на "Капитан Андреево" обработвала тировете в отсъствие на митничарите и преди митницата. Това съобщи в интервю за Би Ти Ви министърът на финансите Асен Василев.


"Идвайки тира, лабораторията разпломбира товара преди митниците и без митниците. 100 хил. лв на ден е приходът сега от такси, събирани от държавната лаборатория. За последната седмица над 60 тира с пестициди са върнати, а за 10 г. почти нито един" каза Василев и подчерта, че присъствието на тази лаборатория на външната граница на ЕС е основната пробойна, заради което страната не е можела да влезе в зоната "Шенген".


Какво разказа шефът на агенцията п охраните за предложен му подкуп четете тук.
Защо избухна войната на границата четете
тук.
"Води се много сериозна борба с мафията на много различни места. Има потоци от пари, които от 10-15 г са .захранвани, дълбоко окопани и в администрацията" каза вицепремиерът. Затова, по думите му, решението пред всеки от депутатите е много просто: или искате да се борим срещу това да не отиват безконтролни пари към строителни бизнеси и схеми като на "Капитан Андреево" и да има повече пари за здравеопазването и образованието или да си останат нещата такива, каквито бяха, 20 фирми да събират милиарди от българската хазна и те да отиват в кюлчета и пачки.


Василев сравни изтеглянето на министрите на "Има такъв народ" от кабинета като хвърляне на страната "под автобуса". В "Има такъв народ" има много нормален разумен диалог и тези депутати и министри трябва да преценят на кого да са лоялни - на идеята за държава без кражби и корупция или на лидер, откъснат от действителността, каза Василев. По думите му не са водени разговори с министрите на "Има такъв народ" да останат в правителството, но ако се състави формат за ново правителство, самият Василев би поканил да работят заедно тези, с които и досега работи добре - министрите на енергетиката и на спорта.


Своето място във властта описа така: "Ккогато видим, че някой краде и не можем да го спрем, моето лично пребиваване във властта е безсмислено" .


Идната седмица назначената от парламента комисия за проверка на всички сделки по възлагане на строителството ще е готова с доклада. така обществото ще узнае за какво са похарчени преведените на строителните компании 1.2 млрд. лв. за поддръжка на пътища, съобщи Василев. Това се очаква във вторник или сряда.


Финансовият министър беше оптимистичен за приемането на актуализацията на бюджета, напомняйки, че при предишната актуализация в края на миналата година отношенията в парламента са били още по-обтегнати, но в крайна сметка се е стигнало до одобрение на текстовете.


"Поставяме пред парламента задача за актуализацията на бюджета с антикризисните задачи и пенсиите, мярката за ниска цена на ток за бизнеса и борбата с корупцията. Това е задължително да се случи независимо дали има правителство или не. Оттук нататък предлагаме две неща: България да стане пълноправен член на Европа и борбата срещу корупцията да бъде доведена докрай", обобщи той.


Василев потвърди казаното от Слави Трифонов пред "Дарик", че комуникацията им била прекратена след като кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ не била подкрепена от останалите членове на коалицията. "За нас Каримански, имайки предвид и обществено известни факти, беше неприемлив за гуверньор, позицията и на БСП, и на "Демократична България" беше ясно изразена на коалиционния съвет. Отговорът дойде: Ние пък смятаме, че е най-перфектният човек. и ще го прокараме.с помощта на опозицията", припомни Василев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK