Предполагаемият подкупващ шефа на Агенцията по храните не се яви пред депутатите

Пламен Моллов

© Георги Кожухаров

Пламен МолловБившият директор на Агенцията по храните Пламен Моллов не се яви на заседанието на парламентарната антикорупционна комисия. Той трябваше да бъде изслушан във връзка с изпратените до медии записи и твърдения за корупционно предложение към Изпълнителният директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов.


Още в началото на заседанието на комисията нейният член Константин Бачийски заяви, че изслушването на Моллов вероятно няма да се осъществи, тъй като не може да бъде открит. Изслушването беше втора точка в заседанието, но Моллов така и не се появи.


"Опитахме да се свържем с проф. Моллов и двата му телефона дават заето. Пратихме покана на личния му мейл, както и на този на университета (Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии в Пловдив - бел. ред.). Той е в редовен годишен отпуск до края на месец юни. Отпускът не е извинение за неявяване според Конституцията и правилника на Народното събрание. Комисията ще продължи да се опитва да се свърже с Моллов", заяви председател на комисията Михал Камбарев.
Запис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен контрол на граничния пункт Капитан Андреево, беше изпратен до някои медии от анонимен имейл адрес в петък (10 юни). Аудиофайлът бе придружен с обяснението, че е свързан с "неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата".


Приложен в писмен вид бе и текстът на разговора с обяснението, че събеседниците са шефът на БАБХ Христо Даскалов и лице, наречено "Моллов", който е описан като "лице, заемало висша публична длъжност по времето на бившите управляващи". Описанието съответства на бившия депутат и шеф на БАБХ Пламен Моллов по време на кабинета "Орешарски", който сега е в инициативния комитет, който създава партия "Български възход" на Стефан Янев.


На 12 юни Даскалов потвърди, че папка, в която е имало купюри от пари, му е дадена от проф. Пламен Моллов по повод проверки, които държавата е започнала на фирмата "Евролаб 2011", която осъществява фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". В сайта Frognews бе публикувано дълго съобщение до медиите от Пламен Моллов. "Не съм водил разговори за подкуп. Политически интриги няма да коментирам, ще съдя всеки, който ме набеди", казва Моллов и добавя, че не би коментирал "фалшиви новини и политически внушения и манипулации".


По информация на "Капитал" записът е направен през втората половина на януари и срещата се е състояла в колата му. Даскалов разказа за полученото предложение в телевизионно интервю през май. Тогава той не посочи кой е бил събеседникът му и само го описа като човек, с когото се познават от 25 г. и с дълъг административен стаж в държавата. От януари той е под наблюдение от ДАНС, в случай че получи нова оферта.


В средата на май 2022 г. зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че държавата прекратява договора на фирмата "Евролаб 2011", която събира таксите за лабораторни изследвания при контрола на тировете с храни от Турция през граничния пункт Капитан Андреево и дейността по тестването на вноса в Европейския съюз ще се поеме от държавата и лабораторията на БАБХ.


Това предизвика напрежение на границата и стигна до парламента, като депутати от ГЕРБ и "Има такъв народ" поискаха оставката на директора на агенцията с абсурдния мотив, че забавял трафика през пункта. Заплахи получи и зам.-министър Христанов, който вече е под охрана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK