Съветът за електронни медии допусна документите на всички кандидати за директор на БНТ (обновена)

Съветът за електронни медии допусна документите на всички кандидати за директор на БНТ (обновена)

© ДневникСъветът за електронни медии (СЕМ) допусна по документи всички осем кандидати, пожелали да участват в конкурса за директор на Българската национална телевизия (БНТ). Това реши регулаторът на редовното си заседание в сряда, 15 юни. Двама от кандидатите - Сашо Диков и Светлана Божилова, е трябвало да представят допълнителни документи към вече подадените. Те са го направили в срок.


Сашо Диков е представил данни за трудовия си стаж (изискването за заемане на длъжността е да има над пет години). Светлана Божилова е представила нова концепция, в която са били нанесени поправки на буквени грешки и някои несъответствия, но съветът гласува да не допуска новата концепция, а Божилова да участва с вече предоставените документи.


На 23-ти юни ще бъде проведена дискусия по същество кои кандидати ще бъдат допуснати до изслушване.
Осем са кандидатите, които искат да оглавят Българската национална телевизия (БНТ):
- настоящият директор Емил Кошлуков;
- журналистът Сашо Диков;
- режисьорът Ирина Величкова;
- спортният журналист Сашо Йовков;
- членът на обществения съвет на БНТ Василена Матакева;
- бившият директор на новините в Би Ти Ви Венелин Петков;
- бившият директор на БНР Радио Кърджали Красимир Ангелов;
- доц. д-р по телевизионна журналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" Светлана Божилова.
Изслушванията на допуснатите кандидати ще се проведат по график, изготвен от регулатора, в рамките на два дни - 27 и 28 юни. Гласуването ще бъде на следващия ден (29 юни). За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор.


Ако никой кандидат не събере необходимото мнозинство при три поредни гласувания, изборът се смята за провален, а на директорския пост остава настоящият шеф на телевизията.


Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии и най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия. Към заявлението за участие в процедурата кандидатите могат да подават декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция. Наличието на управленски опит обаче не е задължително условие за избора на шеф на обществената телевизия.


Мандатът на генералния директор е три години, като той работи с управителен съвет, който има същия срок на управление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK