"Демократична България" предлага законопроект, който би свалил цените на горивата

"Демократична България" предлага законопроект, който би свалил цените на горивата

© Юлия Лазарова"Демократична България" предлага законопроект за промяна на Закона за акцизите и данъчните складове, който би намалил цените на горивата заради повишаване на конкуренцията, съобщи днес депутатът Мартин Димитров. Новите текстове предвиждат всеки, който има склад с горива, да декларира пред митниците до 19 часа всеки ден свободните пазарни капацитети. На следващия ден сутринта митниците пък да съобщават тези данни.


Мартин Димитров посочи, че така ще се повишат прозрачността, конкуренцията и вноса, което ще доведе до спад на цените. Депутатът заяви, че вече под законопроекта има над 120 подписа от народни представители от различни парламентарни групи и изрази надежда, че има шанс той да се приеме.


Като други стъпки за поевтиняване на горивата от ДБ посочват смяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията, смяна на представителя на държавата в "Лукойл" и създаване на комисия в парламента, която да провери работата на бургаската рафинерия.
По рано през деня по темата горива говориха и от ГЕРБ. Делян Добрев от партията попита защо те се произвеждат от евтин руски петрол, а се продават, като да са направени от скъп американски. Според него това повишава цените с 1 лв. на литър, от което се събират над 10 млн. лв. на ден. От ГЕРБ се оплакаха, че парламентът все още не е гласувал тяхното предложение да се създаде комисия, която да провери формирането на цените на горивата.


От ДБ посъветваха колегите си от ГЕРБ да насочат въпроса си към КЗК, където изпратят всички данни, които имат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK