Fitch Ratings потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

От Министерството на финансите съобщиха, че вицепремиерът Асен Василев е участвал в редовното заседание на Съвета "Икономически и финансови въпроси" на ЕС в Люксембург.

© Министерство на финансите и ВСС

От Министерството на финансите съобщиха, че вицепремиерът Асен Василев е участвал в редовното заседание на Съвета "Икономически и финансови въпроси" на ЕС в Люксембург.Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB' с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Посочва се, че рейтингът на България е подкрепен от нейната силна външна и фискална позиция, спрямо държавите със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от членството в ЕС и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. "От друга страна, неблагоприятните демографски фактори тежат на потенциалния растеж и на публичните финанси в дългосрочен план", се казва в оцентата на Fitch Ratings.


От рейтинговата агенция не очакват забавяне с повече от една година на приемането на еврото, в случай, че страната не успее да изпълни критериите за конвергенция през 2023 г., тъй като считат, че на ниво ЕС има ясен ангажимент за ускоряване на този процес.


Fitch Ratings прогнозират растежът на БВП да се забави до 3% през 2022 г. от 4,2% през 2021 г., тъй като по-високата инфлация и по-слабото външно търсене влияят съответно на потреблението и външната търговия на страната. От рейтинговата агенция продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 г. (до 3,8%), дължащо се до голяма степен на по-силните инвестиции свързани с фондовете на ЕС.


Рисковете пред България
"Политическата несигурност остава важен негативен риск. Отново възникналите перспективи за нови избори могат да забавят усвояването на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше окончателно одобрен през април. Въпреки това, рисковете около по-съществено забавяне изглеждат ограничени в момента, подчертавайки устойчивостта на икономиката през последните няколко години както към вътрешни, така и към външни шокове", посочват от Fitch Ratings.


Те прогнозират, че бюджетният дефицит ще се увеличи до 4.9% от БВП през 2022 г., от 4.1% през 2021 г., движен предимно от мерките за подкрепа. Те очакват, че дефицитът ще намалее до 2.9% от БВП през 2023 г., с намаляване на натиска върху разходите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK