Продажбата на 16 общински имота във Варна стигна до съд

Община Варна (архивна снимка)

© Спас Спасов

Община Варна (архивна снимка)Варненският Административен съд е образувал дело по жалбата на Областния управител Благомир Коцев срещу решения на Общинския съвет в града за продажбата на 16 недвижими имота частна общинска собственост. Това съобщи съдът в прессъобщение до медиите.


Коцев оспори характера на собствеността на недвижимите имоти с мотива, че дали един имот е с характер на общинска частна или публична собственост се определя от закона. В жалбата си той твърди, че в преобладаващата си част имотите имат характер на публична общинска собственост. За други според него не е извършена преценка дали по силата на закона те не представляват публична собственост, която не може да бъде отчуждавана и прехвърлят в собственост на трети лица.


В жалбата на Коцев е посочено също, че при някои имоти липсва актуална данъчна оценка, като това възпрепятства преценката за тяхната законосъобразност. При други, според него, не са налице безспорни доказателства, че действителен собственик на имота е именно община Варна, за да се разпорежда с тях.
Според областният управител на Варненска област при разпореждането с цитираните недвижими имоти, местната общинска администрация не е спазила материално-правните и процесуалните норми, които са законова гаранция, че правомощието на общинския съвет е упражнено в съответствие с конституционно защитения интерес на общността.
"Влизането на това дело в съда е един от най-важните резултати от досегашната ми работа като заместник областен управител, коментира в профила си във Фейсбук заместникът на Коцев Павел Попов. Моето убеждение е, че общественият интерес ще бъде защитен много по-успешно, ако общинските имоти бъдат експлоатирани дългосрочно, като стратегически актив, вместо да бъдат ударно разпродавани за приходи, формиращи едва 3% от общинския бюджет. Варна има нужда да си отдъхне от презастрояване и от интелигентна визия за подобрена жизнена среда".


Решението на Общинския съвет във Варна, взето на заседанието му от 20 април т.г. предоставяше на кмета на града правото да продаде общо 19 имота. Жалбата на Коцев обаче се отнася само за 16 от тях.
Останалите три общински имота ще могат да бъдат продадени, каза той, тъй като макар и по-трудно за тях също можели да бъдат намерени основания за обжалване, но областната администрация не искала да злоупотребява с институционалните си правомощия.


Съдът не може да се произнесе по целесъобразност, а само по законосъобразност, каза още Благомир Коцев. Поради това бе взето решения да бъде обжалвана продажбата на 16 имота там, където има нарушение в закона. Тези имоти са били предоставени за ползване на Община Варна с условието тя да ги стопанисва, а не да ги продава. Именно това е нарушението, по което трябва да се произнесе съдът."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK