Правната комисия в парламента ще се опита да обсъди правила за избор на членове на съдебния съвет

ВСС се състои от 25 членове с минимум 15 г. юридически опит, разделени в две колегии - съдийска и прокурорска като във втората влиза и един представител на следователите. 11 души се избират от магистратите, 11 от парламента. Останалите трима са председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

© Юлия Лазарова

ВСС се състои от 25 членове с минимум 15 г. юридически опит, разделени в две колегии - съдийска и прокурорска като във втората влиза и един представител на следователите. 11 души се избират от магистратите, 11 от парламента. Останалите трима са председателите на върховните съдилища и главния прокурор.Парламентарната правна комисия ще обсъди на днешното си заседание правила за избор на членове от Народното събрание за Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се вижда от проекта на дневен ред за сряда, качен на страницата на парламента, като точката е последна.


Това е и една от последните възможности за парламента, чийто времеви хоризонт е неясен, да спази срока в закона за съдебната власт. Той гласи, че изборът на 11 души от парламентарната квота се прави най-късно месец преди изтичането на мандата на действащия орган - т.е. до 3 септември.


Крайният срок за номинациите е два месеца преди гласуването им в ресорната комисия, което предшества вота в зала. Народното събрание трябва да избере 11 членове в кадровия орган на съдебната власт.
Не е известно дали заседанието на комисията ще се проведе. По-рано днес ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и остатъкът от групата на "Има такъв народ" бойкотираха заседанието на Народното събрание, чиято първа точка беше избор на нов председател на парламента, както и гласуване на правилата за избор на нов председател на антикорупционната комисия.


Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове с минимум 15 г. юридически опит, разделени в две колегии - съдийска и прокурорска като във втората влиза и един представител на следователите. 11 души се избират от магистратите, които вече провеждат избора и 11 от парламента. Останалите трима са председателите на върховните съдилища и главния прокурор.


Какво ще стане със съдебната реформа при нови избори - тук


Досега темата въпреки изтичането на сроковете не беше повдигана заради сложните взаимоотношения в коалицията. Смяната на състава на съдебния съвет беше една от стъпките, около които четирите партии, участвали във формирането на кабинета, се обединиха. На обновяването на съвета се гледаше и с надежда за опит за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, който има мнозинство в настоящия състав.

Дори правната комисията да даде начало на процедурата и да приеме правилата, избирането на нови членове на съдебния съвет изглежда невъзможно в рамките на този парламент.
Ако правителството оцелее след вота на недоверие или ако се стигне до формирането на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, за да бъде избран член на съдебния съвет, е необходимо мнозинство от 2/3 от депутатите, или 160 гласа.


Дори и като четворна коалиция ("Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България") нямаха необходимото мнозинство (134 гласа) за подобен избор. Това предпоставяше кандидатурите да бъдат подкрепени и от опозицията от ГЕРБ, ДПС и или "Възраждане".


Изискването за по-голямо мнозинство бе въведено с промените в Конституцията през 2015 г., за да се ограничи кадруването на управляващите в съдебната власт.


Точката предвижда да се изготви проект на процедурни правила за избор на кандидати за членове на Висшия съдебен съвет по колегии от квотата на Народното събрание, като председателят на комисията Милен Матеев коментира пред "Дневник", че ще обсъдят идеи и предложения, които биха могли да са полезни за в бъдеще.


За 19:10 ч. днес е насрочено и извънредно заседание на парламента за гласуване на внесения от ГЕРБ вот на недоверие. За тогава са насрочени и демонстрации в подкрепа и срещу кабинета.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK