Кабинетът одобри близо 2 млрд. лв. за образованието

Кабинетът одобри близо 2 млрд. лв. за образованието

© Велко Ангелов



Близо 1.9 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в модернизация и дигитализация на образованието, свързването му с пазара на труда и приобщаване на деца от уязвими групи към училище. Парите са по програмата "Образование" 2021 - 2027 г., чийто проект беше одобрен от правителството днес, съобщи пресцентърът на Министерството на науката и образованието.


Програмата е основният инструмент за подкрепа на реформите в образователната система и ще има решаваща роля за преодоляване на последиците от COVID-19, отбелязва МОН. Финансирането се осигурява от Европейския социален фонд плюс и държавния бюджет на България.


Планира се широко въвеждане на дигитално образователно съдържание, както и повишаване на компютърните умения на учителите, учениците и родителите. Ще се инвестира също за модернизиране на системата на професионалното образование и обучение.




Програмата ще подкрепи развитието на академичния състав във висшите училища и научните организации. Една от целите е повишаване на интереса и подобряване на условията за докторски програми, свързани с потребностите на пазара на труда.


Ще се насърчава равният достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование, като акцентът се поставя върху уязвимите групи. Целта е все по- малко деца да отпадат от училище. Хора в неравностойно положение, oт уязвими общности и непедагогически персонал ще бъдат подкрепяни да следват във висши училища.


Одобрението на програмата позволява на нейния управляващ орган да я представи на Европейската комисия за официално разглеждане.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK