Медийният съвет допусна Кошлуков в конкурса за БНТ, за да избегне юридически процедури

Снимката е от избора за генерален директор през 2019 година, когато Емил Кошлуков беше избран

© Юлия Лазарова

Снимката е от избора за генерален директор през 2019 година, когато Емил Кошлуков беше избранСъветът за електронни медии (СЕМ) допусна всички осем кандидати до изслушване в конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), въпреки някои възражения в обществения авторитет на настоящия шеф Емил Кошлуков. С мотив, че изключването му на този етап би вкарало регулатора в юридически процедури, които биха създали проблем за следващото ръководство на обществената медия, както и че всички възражения срещу него, включително и тези изразени от журналисти, които са работели в БНТ, е добре да бъдат адресирани в изслушването. Аргумент за допускането на Кошлуков е и че формално той отговаря на изискванията да участва в процедурата.


Така следващата седмица - в понеделник, 27 юни, пред регулатора ще застанат (в тази последователност): бившият журналист Сашо Диков, режисьорът Ирина Величкова, журналистът Сашо Йовков, членът на обществения съвет на БНТ Василена Матакева, а във вторник - 28 юни - настоящият генерален директор Емил Кошлуков, бившият директор на новините в Би Ти Ви Венелин Петков, бившият директор на БНР Радио Кърджали Красимир Ангелов и доц. д-р по телевизионна журналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" Светлана Божилова.


Съветът за електронни медии ще дискутира и избере новия директор в сряда, 29 юни.
Кошлуков, Венелин Петков, Сашо Диков и Светлана Божилова - четирима от осемте кандидата.

© Дневник

Кошлуков, Венелин Петков, Сашо Диков и Светлана Божилова - четирима от осемте кандидата.


"Имам резерви към кандидатурата на Кошлуков заради неговия обществен авторитет. Първо изискване към бъдещия генерален директор, е именно неговият обществен авторитет. След консултация с компетентни юристи на СЕМ, реших да подкрепя неговото изслушване в следващия етап на конкурса, защото ако не го направим, може да последва обжалване и да вкара съветът за електронни медии в процедури, които да се окажат проблемни за следващото ръководство на БНТ", коментира в началото на заседанието Пролет Велкова (член на съвета от парламента, номинация на "Демократична България").


Подобна теза застъпи и другият нов член на съвета - Симона Велева (също избрана от парламента, номинация на "Продължаваме промяната"). Тя спомена и за писмото от бивши журналисти и продуценти от БНТ, които призоваха регулатора да не допуска Кошлуков до изслушване. Преди няколко дни в СЕМ беше подаден и сигнал, срещу Кошлуков, придружен с писмо, подписано от музиканти, актьори и политолози, в което също се настоява Кошлуков да не бъде допуснат до изслушване. "Споделям не малка част от притесненията, отразени в писмото. Няма законови пречки Кошлуков да бъде допуснат. Всички, които имат някакви изисквания и съображения нека да заповядат на изслушването. Поемам отговорност като член на съвет, да задам въпросите, които те имат към него", заяви Велева.


Председателят на съвета Соня Момчилова обърна внимание, че в СЕМ са получени и писма в подкрепа на Кошлуков. "Лично аз имам известен пресантиман към подписки и списъци, затова не се поддавам на подобни въздействия и влияния. Освен това в чест на обективната истина трябва да споменем, че писма и в подкрепа на управляващия в момента националната телевизия пристигнаха в СЕМ, така че няма как да не вземем под внимание и обратната гледна точка, която бе застъпена в тях, както и по отношение позицията на синдикатите", заяви Момчилова.


Останалите членове - Габриела Наплатанова (квота на президента) и Галя Георгиева (избрана през 2019 година от Народното събрание) също се обединиха около допускане на всички кандидати.


За избран се счита кандидат, който е получил поне три от гласовете на петимата членове на медийния регулатор. Ако никой кандидат не събере необходимото мнозинство при три поредни гласувания, изборът се смята за провален, а на директорския пост остава настоящият шеф на телевизията.


Сред изискванията за кандидатите за генерален директор на БНТ са наличието на опит в електронни медии и най-малко петгодишен трудов стаж в телевизия. Към заявлението за участие в процедурата кандидатите могат да подават декларация за тригодишен опит на мениджърска позиция. Наличието на управленски опит обаче не е задължително условие за избора на шеф на обществената телевизия.


Мандатът на генералния директор е три години, като той работи с управителен съвет, който има същия срок на управление.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK