Незаконните навеси на автокъща "Капитолия" няма да бъдат събаряни засега

Стоманените фундаменти на автокъща "Капитолия" няма да бъдат демонтирани докато не се установи кой е действителният им собственик, след което главният архитект на София трябва да издаде нова заповед за отстраняването им.

© Цветелина Белутова, Капитал

Стоманените фундаменти на автокъща "Капитолия" няма да бъдат демонтирани докато не се установи кой е действителният им собственик, след което главният архитект на София трябва да издаде нова заповед за отстраняването им.Заповедта на главния архитект на София Здравко Здравков за събаряне на металните конструкции на автокъща "Капитолия" в Борисовата градина е незаконна, реши Административният съд - София-град, по делото, което Столичната община води срещу собственика на автокъщата.


Разрушаването на конструкцията се отлага за неопределено време, а ако изобщо някога се случи, то ще бъде платено от Столична община, съобщава Mediapool в публикация по темата.


Съдът е приел, че заповедта за събаряне е незаконна, тъй като нямало доказателства кой е собственикът им.
Шест стоманобетонни навеса на "Капитолия" са обявени за незаконни с влязло в сила решение на Върховния административен съд от юни на миналата година. С половин година закъснение арх. Здравков издаде заповед за премахване на конструкциите.


По закон собственикът е длъжен да премахне незаконния обект, а ако откаже, това се прави от общината, уточнява Mediapool, а след това общината внася иск за възстановяване на сумата за раходите по премахването. Очаква се събарянето на незаконните съоръжения на автокъщата да струва най-малко 50 000 лева.


Миналото лято Върховният съд обяви, че навесите са собственост на "Софтрейд 2003", която притежава автокъщата. Фирмата обаче твърди, че не е собственик на незаконните конструкции, като представя документи за това, че друга фирма е собственик на търговски обект на адреса на автокъщата. Заради това съдът приема, че не е безспорно установено кой е собственикът на съоръженията и сега общината трябва да установи това, а Здравков да издаде нова заповед за събарянето им, в която да се посочи и действителният собственик на незаконното конструкцията. Решението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.


На 8 юни събарянето на незаконно построените стоманобетонни фундаменти в автокъща "Капитолия" бе спряно от съда, след като ден по-рано по заповед на главния архитект на София започна преместване с паяк на част от колите в автокъщата, които пречеха за премахване на фундаментите, на които е окачен навесът на паркинга.


Акцията на Столичната община в началото на месеца бе на база допускане от Административния съд - София-град, от февруари незаконните градежи да бъдат премахнати. Тогава временно бяха преместени 16 автомобила, докато се отстранява един от фундаментите. Наемателят на терена, фирма "Софтрейд 2003" ООД, бе оставил бележка, че екипът на автокъщата е в отпуска от 6 юни.


По същото време обаче изпълнението на заповедта на арх. Здравков бе обжалвана в съда и собственикът на автокъщата е получил експресно съдебно решение. С него се отменя заповедта на Здравков за премахване на незаконния градеж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK