Ковачевски отхвърли "френското" предложение за Северна Македония

Ковачевски отхвърли "френското" предложение за Северна Македония

© audiovisual.ec.europaМакедонският премиер Димитър Ковачевски отхвърли предложението, отправено от френското председателство на Съвета на Европейския съюз за решаване на спора между София и Скопие. То е отхвърлено в сегашния му вид, но министър-председателят даде да се разбере, че не изключва друга позиция при промяна на част от предложенията.


На пресконференция заедно с лидерите на Сърбия и Албания, президента Александър Вучич и премиера Еди Рама, той обясни, че е нужна чиста формулировка за езика и идентичността.


Окачествяването на проекта като неприемливо следва втвърдяването на тона от премиера на Северна Македония, който обяви условия и позиции как трябва да се промени предложената преговорна рамка.

Ковачевски на практика обяви македонската позиция далеч преди българската да е готова, тъй като в момента на публикуване на този текст тя се обсъжда в Комисията по външна политика в Народното събрание. Тошко Йорданов ("Има такъв народ") обяви пред комисията и позицията на Ковачевски, но депутатите продължиха да обсъждат документите, свързани с бъдещата позиция на Скопие.

"Предложението, каквото е в момента, е неприемливо за мен, за президента на държавата, за правителството, за коалиционните партньори, за гражданите на (Северна) Македония, каза Ковачевски. Ако в хода на френското председателство се постигне разбиране за нашите позиции, сме подготвени да се включим в разговори за тях."
"Език и идентичност" е своеобразна червена линия, която отново се задейства покрай проекта на преговорната рамка. Проблемът е, че в решението на председателството да се даде право на България да изрази несъгласието си със съществуването на македонски език се вижда желанието за поставянето му под въпрос на европейско ниво.

В действителност Европейският съюз дава знак с този проект, че въпросът за македонския език не е на дневен ред в обсъжданията. Освен това историческите въпроси сами по себе си не са в преговорната рамка въпреки описаното в македонските медии; те съществуват косвено чрез двустранните протоколи, но за уреждането им е дадено време. В македонските медии се появи информация, че цар Самуил е част от "френското" предложение, а той всъщност фигурира в двустранния протокол.

За нагласите в Скопие четете тук.


Македонският премиер Димитър Ковачевски

© Reuters

Македонският премиер Димитър Ковачевски


Всички условия на Ковачевски


Македонският премиер постави вчера няколко условия:

  • ясна формулировка за македонския език и защита на македонската идентичност (в рамката македонският език не присъства като тема, а като уточнение как ще се превеждат документите на него);
  • историческите въпроси не могат да са критерии в преговорната рамка (те не са, макар че текстът се позовава на Договора за добросъседство);
  • преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди процеса за конституцията;
  • ясни гаранции, че България няма да има още искания;
  • всяко решение да е консултирано с институциите на Северна Македония.

В момента във "френското" предложение се предвижда конституционната процедура да е завършена до междуправителствената конференция, на която ще започнат същинските преговори, а преди това ще има политическа междуправителствена конференция, на която Скопие ще научи за същинските стъпки в преговорите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK