Министърът на здравеопазването уволни шефа на "Пирогов" заради нарушения

Иван Поромански. Снимка: сайтът на болница "Пирогов"

Иван Поромански. Снимка: сайтът на болница "Пирогов"Министърът на здравеопазването Асена Сербезова освободи от длъжност директора на "Пирогов" Иван Поромански заради установени нарушения в управлението на болницата, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Резултатите от вътрешния одит на ведомството са предоставени на Софийската градска прокуратура.


Проверките в лечебното заведение са назначени след множество сигнали, в които се твърди, че новото ръководство с приоритет е плащало по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки. Назначената през март проверка потвърдила изнесената в сигналите информация.


При одит на извършените плащания през 2020 г. и 2021 г. по сключени договори между 2014 и 2021 г. е установено, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите - незабавно са били изплащани суми по последните сключени договори, а дължими от предходните ръководства пари по договори са забавяни.

Към 31 март 2022 г. просрочените задължения на "Пирогов" към доставчици надхвърлят 16 млн. лв. Заради това в началото на юни МЗ назначи прокурист, който да стабилизира болницата.
Назначаването на Поромански е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики в болницата, се напомня в съобщението на здравното министерство. Поромански е директор на "Пирогов" от средата на юли 2021 г., назначен от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на мястото на Асен Балтов. Той беше уволнен след установени редица нарушения при отчитането на медицинска дейност, вследствие на което спешната болница трябваше да върне над 1 млн. лв., които е получила. Сред проблемите, открити при проверка на здравната каса, са отчитане на медицински дейности, които не са били извършвани, както и отчитане на пациенти, които не са били лекувани.


Сред другите нарушения е изнасяне на скъпоструваща медицинска апаратура от "Пирогов" в медицински център в Царево по силата на меморандум за сътрудничество, за което новото ръководство на "Пирогов" не е представило на МЗ анализ на проекта. "Неизползването на медицинската апаратура означава пропуснати ползи за болница "Пирогов", се подчертава в съобщението.


Като основни мотиви за уволнението на Поромански МЗ посочва:

  1. липсата на правила, по които болницата погасява просрочените си задължения към доставчици,
  2. два еднолични опита да бъде заличен от Търговския регистър назначеният от съвета на директорите прокурист, без да има общо решение за това и без да е уведомен принципалът.

За временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс Сербезова е назначила д-р Валентин Димитров. Той е председател на борда на директорите на "Пирогов", преди това е завеждал интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет в Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването, се уточнява в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK