Съдебният съвет отказа министерството по е-управление да провери системата му за гласуване

Божидар Божанов смята, че съдебният съвет е постъпил безотговорно.

© Цветелина Белутова

Божидар Божанов смята, че съдебният съвет е постъпил безотговорно.Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да спази закона и да съгласува с Министерството на електронното управление електронната система за избор на нови членове на кадровия орган. Това решение е взето на заседанието в четвъртък, съобщава news.lex.bg


По-късно ресорният министър Божидар Божанов в свой пост във фейсбук определи решението на съвета като "безотговорно".


В понеделник министърът е изпратил писмо до ВСС, в което иска съгласуване на системата, с която тази събота (25 юни) ще се изберат новите членове на съвета от магистратската квота. "Целта е да проверим и потвърдим, че системата отговаря на добрите практики и не допуска манипулации, каквато логика четем в текста на чл. 360б от Закона за съдебната власт (ЗСВ)", написа Божанов. От текста се разбира, че съгласуването е трябвало да стане в спешен порядък.
Текстът от закон, променен в началото на тази година, гласи: (1) Органите на съдебната власт използват информационни системи, одобрени от пленума на Висшия съдебен съвет съгласувано с министъра на правосъдието и министъра на електронното управление.


На заседанието на пленума в четвъртък писмото на Божанов беше включено в дневния ред на съвета по предложение на министъра на правосъдието Надежда Йорданова. След спор дали, кога и как към точката трябва да бъдат присъединени материали и дали сред тях да е и резултатът от одита на системата, който не откри уязвимости и беше одобрен от ВСС на 31 март, Огнян Дамянов (член на прокурорската колегия) предложи прегласуване на предложението за включване на писмото в дневния ред. Така след това точката отпадна.


"За съжаление това поставя под въпрос самия избор. Притесненията ми, поради които поисках това съгласуване, са свързани с технически детайли, в които няма да навлизам сега, но включват достъпа до базата данни, интегритета на данните в базата данни и възможността за гласуване от името на друг магистрат, заради еднофакторната автентикация, заложена в наредбата на Висшия съдебен съвет", написа министър Божанов във фейсбук. Той допълва: "Автономията на съдебната власт е абсолютна и това е залегнало във вътрешните правила на Министерството на електронното управление за съгласуването - че ние съгласуваме с препоръки, а не контролираме системите на съдебната власт. Но с нежеланието си да изпълни изискването на закона този Висш съдебен съвет за пореден път подчерта сериозните проблеми в управлението на съдебната система", казва още министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK