Съдът обяви ареста на младежа, опитал се да напише "Save Ukraine", за незаконен

Момчето беше опитало да напише надписа върху паметника на съветската армия

© Надежда Чипева

Момчето беше опитало да напише надписа върху паметника на съветската армияОпитът на ученик да изпише "Save Ukraine" не е хулиганство, не е и престъпление, а е форма на протест срещу агресията на Русия в Украйна.


Това гласи решението на съдия Николай Урумов от Софийския районен съд (СРС), с което обявява за незаконна и отменя заповедта, с която преди няколко месеца полицаи задържаха десетокласника Никола Генов, защото опитал да напише "Save Ukraine" върху паметника на съветската армия. За решението, което не е окончателно, съобщава news.lex.bg.


Според полицаите момчето е извършило хулигански действия, но съдия Урумов посочва, че в заповедта за задържане на ученика няма факти или информация, сочещи за съществуването на обосновано подозрение за извършване на нарушения от страна на момчето, а само е цитиран текстът за хулиганство от Наказателния кодекс. Според съдията дори и само това е достатъчно основание за отмяна на заповедта за задържане.
От решението става известно, че момчето е успяло да изпише само две букви - "Sа", тъй като полицаите дошли и докладвали в оперативната дежурна част, откъдето било разпоредено момчето да бъде задържано за хулиганство. В тази връзка съдът цитира решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с които България е осъждана заради незаконен полицейски арест и за това, че МВР приема рисуването по паметници за хулиганство, а не за форма на изразяване, която най-често е протест.


Арестът е от 25 февруари и за него съобщи бащата на задържаното момче. Той разказа, че синът му и двама негови съученици са били отведени в Първо районно управление на полицията. Той твърдеше, че детето му е било разпитвано и задължено да подписва документи, без да му е дадена възможност да се обади на родителите си, а адвокат бил допуснат след настоятелно искане от негова страна и заплахи за подаване на жалби срещу полицаите.


Вътрешният министър Бойко Рашков тогава разпореди проверка и извика началници в МВР, за да ги пита дали имат деца и биха ли били съгласни те да бъдат задържани по този начин. Заради случая един служител беше уволнен, началникът на районното управление подаде оставка, а Рашков нареди на полицаите, които работят с деца, да минат извънреден курс за допълнително обучение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK