Готов е законопроектът, предвиждащ изваждане на пожарната и тел. 112 от МВР

Готов е законопроектът, предвиждащ изваждане на пожарната и тел. 112 от МВР

© Красимир ЮскеселиевМинистерството на вътрешните работи (МВР) е готово със законопроекта, предвиждащ изваждане на пожарната и спешния телефон 112 от ведомството. Текстовете са публикувани за общественото обсъждане на сайта на МВР.


Ако този законопроект бъде приет, от следващата година двете структури ще бъдат обособени като държавна агенция "Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112", която ще е на подчинение на Министерския съвет. Досегашните им основни дейности се запазват.


В мотивите си авторите на законопроекта твърдят, че така новата агенция ще изпълнява задачите си по-ефективно, щяла да се осигури самостоятелност в осъществяването на дейността и управлението на финансовия, материалния и административния ресурс, както и да се обнови технически.
Същевременно това ще позволи МВР да се фокусира изцяло върху дейността на полицейските органи. Численият състав на министерството ще бъде намален, което ще позволи по-ефективно управление и осигуряване на дейността, пише в мотивите.


В МВР има сериозна съпротива срещу идеята за отделянето на пожарната и тел. 112 от МВР, която идва от вътрешния министър Бойко Рашков. Не я харесват и синдикатите, пише "Медиапул". Критиците на намеренията на вътрешния министър твърдят, че тази реформа е безсмислена и питат защо пожарната не е била модернизирана толкова години, след като се признава, че има нужда от обновяване. Друг аргумент е, че ще се създаде поредното административно звено, защото агенцията не може да функционира без такова.


Бойко Рашков настоява, че гасенето на пожари не е полицейска дейност и в този смисъл е нетипична. Освен това според него по този начин ще се съкрати и личният състав на МВР.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK