Радев обвини Кирил Петков, че не искал българите да бъдат вписани в македонската конституция

Радев обвини Кирил Петков, че не искал българите да бъдат вписани в македонската конституция

© Надежда Чипева, КапиталПрезидентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков, че не се е съгласил с предложението му македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония и това да бъде началото на преговорите на западните ни съседи за присъединяването им към Европейския съюз. Държаният глава уточни, че това е станало на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той изрази учудване как след това Петков е приел идеята, но когато тя е била предложена от френския президент Еманюел Макрон.


"Парадоксално е, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време институциите и обществото да се запознаят с казуса", допълни Радев, който взе участие в празненствата на авиобаза "Граф Игнатиево" за 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация.


В петък (24 юни) Народното събрание окончателно одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на Северна Македония. В проекторешението, внесено от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, е записано, че България ще подкрепи която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония при прецизиране на преговорната рамка и заключенията на съвета така, че да се гарантира вписването на българите в македонската конституция "там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи". По време на дебата Тошко Йорданов от "Има такъв народ" призова Радев да разсекрети протокола от КСНС, който се проведе през януари т.г., за да се видели "истинските нагласи" на политиците. Той на няколко пъти обвини Кирил Петков, че е водил своя политика по темата, различна от тази на правителството, за което го нарече национален предател.
"На заседанието на КСНС 5 часа категорично настоявах македонските българи да бъдат вписани в конституцията и това да бъде начало на преговорите за присъединяване. Премиерът Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една - "Има такъв народ", отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато то дойде чрез президента Макрон", каза Радев.


По-късно през деня депутатът от ГЕРБ Даниел Митов отрече партията му да е била против предложението на президента. "Ние винаги сме защитавали тезата, че македонските българи трябва да бъдат вписани в преамбюла на конституцията на Северна Македония. Не знам президентът какво е чул точно. За да стане ясно, ще трябва да разсекретяваме (бел. ред. заседанието), уточни той.


Гласуване на празен чек


Той добави, че приетото от парламента френско предложение съдържа голяма част от основните български изисквания. Според него документът е можел да бъде много по-успешен, но за целта е трябвало българските политици и дипломати в Министерството на външните работи да насочат вниманието си към целия процес, а не да "пилеят много време и енергия в опит, да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки".Според него двустранният протокол между България и Северна Македония, по който преговаряха двете страни от миналата година насам, е давал гаранция за културно-историческото наследство, учебниците и езика на омразата.


"Вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, и което категорично не предоставя необходимите механизми, срокове и критерии за защита. Това ще остави следващите български правителства да водят безплодни спорове с македонската страна", уточни Радев.


Вместо да уцели мен, простреля Нинова


Президентът коментира и интервюто на Кирил Петков пред британското издание "Гардиън". В него премиерът каза, че евентуално служебно правителство на Радев може бързо да сключи сделка с "Газпром" и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-меко в позицията си срещу войната в Украйна."


"Интервюто е много показателно. В него той лично призна, че изнасяме оръжие за Украйна. В желанието си да уцели мен, простреля Корнелия Нинова, която оглавява комисията, която издава разрешителните за това оръжие", допълни президентът.


По-рано през деня самата Нинова също коментира влошилите се отношения между Радев и премиера. Според нея той е искал чрез "Продължаваме промяната" и своите назначения от служебните си кабинети да бъде "скрит премиер", но това не се е случило. По думите ѝ той се цели към реална власт, защото президентската институция му била тясна.


Министърът на икономиката и вицепремиер уточни, че в суматохата от политическата криза в последните дни определени фирми са опитали да внесат документи, с които да бъде позволен износът на оръжия за Украйна. Тя подчерта, че няма да позволи подобно нещо, докато това правителство е на власт.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK