Прокуратурата проверява договор на Лена Бориславова с Българската банка за развитие

Прокуратурата проверява договор на Лена Бориславова с Българската банка за развитие

© Юлия ЛазароваПрокуратурата проверява договор на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Лена Бориславова. Това се разбра от публикация на началника на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков във "Фейсбук" от 22 юни.


В нея тя припомня, че като служебен министър на икономиката Петков "започва битката за държавната Банка за развитие (ББР), която под ръководството на ГЕРБ раздава 2 млрд. лв. на 8 съмнителни компании с неясни бизнес цели и при невнятно добри непазарни условия". Бориславова допълва, че тези кредити така и не са върнати, а наказани няма.


"Прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (бел. ред. на ББР) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение. Нищо, човек се учи, докато е жив, хеле ако си жена", пише още тя.


Пред "Сега" тя уточни, че не е разпитвана по проверка или досъдебно производство по казуса и отказа друг коментар. От медията твърдят, че от ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Лена Бориславова беше част от това адвокатско дружество, преди да се включи в политиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK