Изборът за нов генерален директор на БНТ - първият тест за Съвета за електронни медии

Емил Кошлуков, Венелин Петков, Сашо Диков и Светлана Божилова са сред кандидатите

© Дневник

Емил Кошлуков, Венелин Петков, Сашо Диков и Светлана Божилова са сред кандидатитеСъветът за електронни медии (СЕМ), който е единственият регулаторен орган с успешно и навреме сменен състав в последните месеци, се изправя пред една от двете най-важните процедури, които трябва да проведе - изборът на генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ).

Това е ключов избор заради ролята на обществената медия и на генералния й директор. Както и заради вниманието как ще действа обновеният състав на регулатора и дали ще проведе избор само и единствено съобразявайки се с професионални качества на кандидатите и без да се подава на политическо влияние или други интереси.

През годините е имало различни форми, по които предпочитаният кандидат е бил "подкрепен" или поне приемлив за властта, но в настоящата конфигурация на правителство в оставка не е известно как ще се разпределят петте гласа на членовете (трима избрани от парламента, двама от президентската квота) на регулатора и дали въобще има опит за политическо влияние.
Опасенията на наблюдатели на медийния сектор е да не би заради променената политическа обстановка да се стигне до това да няма нов избран генерален директор и конкурсът да се отложи във времето.

Кандидатите са осем - някои от тях вече са се явявали в други конкурси за същата позиция. Сред тях е и настоящият генерален директор Емил Кошлуков. Бивши журналисти от БНТ, както и актьори, режисьори и политолози поискаха от регулатора той да не бъде допускан до изслушване заради ниската степен на обществено доверие (през трите години на неговия мандат оставката на Кошлуков е искана многократно и от граждански протест). СЕМ предпочете да го допусне, за да не вкара регулатора, а и евентуалното бъдещо ръководство на обществената медия в съдебни процедури.
Така в понеделник, 27 юни, пред регулатора ще застанат (в тази последователност): бившият журналист Сашо Диков, режисьорът Ирина Величкова, журналистът Сашо Йовков, членът на обществения съвет на БНТ Василена Матакева, а във вторник - 28 юни - настоящият генерален директор Емил Кошлуков, бившият директор на новините в Би Ти Ви Венелин Петков, бившият директор на БНР Радио Кърджали Красимир Ангелов и доц. д-р по телевизионна журналистика в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" Светлана Божилова. Съветът за електронни медии ще дискутира и избере новия директор в сряда, 29 юни.

Концепциите на кандидатите за това как ще управляват БНТ обаче са скрити, тъй като СЕМ е възприел практика да публикува визиите им след изслушването, а не преди това. Аргументът е че в противен случай се стига до нечестна игра и някои от кандидатите използват концепциите на опонентите си, за да ги атакуват.


Междувременно в събота, 25 юни, БНТ съобщи, че синдикатите в обществената телевизия са изслушали петима от осемте кандидати - Сашо Диков, Сашо Йовков, Светлана Божилова, Василена Матакева и Емил Кошлуков. След изслушването и след анонимно допитване на сайта на БНТ с въпрос "Кой от кандидатите за генерален директор покрива в най-голяма степен представата ви за ръководител на БНТ" над 70% е събрал настоящият директор Емил Кошлуков.

Кой решава: Новите членове от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистите Пролет Велкова (номинация на "Демократична България", тя не получи подкрепа от "Има такъв народ", а беше избрана с гласовете на БСП и при отсъствието на ДПС от залата) и бившият журналист от Би Ти Ви Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председател на регулатора също е от квотата на президента - Соня Момчилова, но тя се свързва и с "Има такъв народ", защото е работила за Трифонов. Петият член е избраната през 2019 г. отново от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK