От 1 август ще се въведе електронната хоспитализация

Асена Сербезова

© Цветелина Белутова, Капитал

Асена СербезоваОт 1 август ще се въведе електронната хоспитализация, обяви министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, цитирана от пресцентъра на министерството. По думите й дигитализацията ще извади здравеопазването на светло.


Началникът на кабинета на здравния министър и председател на Надзорния съвет на здравната каса Васил Пандов добави, че от 1 юни всички прегледи при лекари от извънболничната помощ се подават електронно към Националната здравно-информационна система. Още в началото обаче софтуерен проблем блокира за дни издаването на електронните направления.


Пандов посочи, че освен направлението за хоспитализация се предвижда и епикризата да е в електронен формат. Ще се знае и в коя болница има свободни легла, за да не се лута линейката от едно лечебно заведение към друго. Ще може да се обобщават данните, свързани с изсветляване на процеса и с подобряване на качеството на услугите. Ще може също и да се проследява дали пациентите се хоспитализират прекалено често по диагнози, които са свързани, което поставя под въпрос качеството на услугата.


Преди 1 август лекарите ще могат пробно да тестват електронната хоспитализация, каза Борис Костадинов, заместник-директор на "Информационно обслужване".

Предвиждат се и две приложения, които ще дават достъп на пациента до електронното му досие, както и на родителите до е-досието на децата си.
Над 17 млн. електронни рецепти са издадени през системата, а регистрираните прегледи са над 3.5 млн.,обобщи Ивайло Стойчев от "Информационно обслужване". По думите му над три хиляди фармацевти и над четири хиляди лекари работят с Националната здравно-информационна система. Средно на ден се регистрират над 100 хил. прегледа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK