Директори предлагат родителите да помагат почасово в яслите в София

Директори предлагат родителите да помагат почасово в яслите в София

© Цветелина Белутова, КапиталДиректори на самостоятелните детски ясли в София предлагат родители да се включват в работата в яслите за по 4 часа на ден. Предложението е обсъдено на среща с ръководството на общината, съобщи в профила си във "Фейсбук" зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.


Предложението на директорите е допълнителната грижа за децата в яслите родителите да започнат да полагат от есента, като, ако желаещите са много, ще бъде изработен график за редуването им. "Така родителите ще могат отблизо да видят как преминава един ден в детската ясла и какви са задълженията на персонала. Ще са по-спокойни, като видят действителната грижа за техните деца", коментира Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столичната община.


Под 50% посещаемост


На срещата са обсъдени и предстоящите промени в изискванията към работещите в детските ясли и е изказано общо мнение, че с промените в Наредба 26 и възможността в яслите да работят и педагози, а не само медицински сестри, има шанс да се преодолее кризата с персонала.
Директорите се оплакали, че откакто яслите са станали напълно безплатни за родителите, посещаемостта е паднала под 50%. Не е редно да "пазиш" мястото, а детето ти да не посещава яслата, пише Барбалов, защото в същото време родителите на други деца са принудени да плащат за частни забавачки поради недостиг на места в общинските.


Друг проблем според директорите е и недостатъчната издръжка от националния бюджет. Тя вече не покривала увеличените заради инфлацията и по-високите цени на енергоносителите разходи на яслите.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK