Всички консулства на Русия в България спират работа, няма персонал

Руският посланик Елеонора Митрофанова и Филип Воскресенски

© Фейсбук на посолството на Русия в България

Руският посланик Елеонора Митрофанова и Филип ВоскресенскиПълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски - най-високопоставеният дипломат, сред 70-те, които трябва да напуснат страната до 3 юли, съобщи, че консулските служби на страната в България спират работа. Причината е, че остават без персонал да си вършат работата.


Това означава, че хиляди граждани на Руската федерация и България, нуждаещи се от консулски услуги за пътуване, уреждане на различни въпроси, събиране на разделени семейства и т.н., ще трябва да чакат, докато заработи консулската секция в София. Ситуацията се усложнява и от обявеното от външно министерство днес временно закриване на консулството в Екатеринбург, смятан за столицата на Сибир.


България гони 70 руски дипломати - тук
БСП не е съгласна с гоненето на руските дипломати - тук.


Воскресенски обяснява пред ТАСС, че в резултат на действията на българските власти, които са изгонили всички служители на генералното консулство на Русия в Русе, то се закрива. България трябва да напуснат и почти всички работещи в генералното консулство във Варна. Временно работа спира и консулския отдел на руското посолство в София.


Той уточнява, че сред обявените за персона нон грата от България са генералните консули във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин.

Консулството в Русе няма да отвори врати още утре и в рамките на един месец ще бъде закрито окончателно, допълва дипломатът. "Всички, потърсили консулските служби на Русия в България могат да се обърнат към посолството, когато консулската служба там поднови работа", допълва той без да уточнява кога ще стане това.


Воскресенски посочва, че заедно с членовете на техните семейства, общо над 200 души трябва да напуснат България до 3 юли.


Консулството на Русия в Русе се закрива.

© ruse.mid.ru

Консулството на Русия в Русе се закрива.


Той не отговаря на въпрос на ТАСС какъв ще бъде руската реакция на експулсирането на дипломати, но не скрива, че "дипломатическите отношения между двете страни са се усложнили сериозно".


Днес пред журналисти в парламента Кирил Петков изненадващо обяви, че България ще изгони в неделя един пълен самолет с руски дипломати, защото работят срещу интересите на страната. "Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние ясно ще противодействаме", каза още той.


Тази година на три пъти България изгони общо 13 руски дипломати, включително първия секретар на посолството. Двама бяха обявени за персона нон грата в началото на март, в края на същия месец - още 10, а първият секретар си тръгна в началото на април.


Русия, от своя страна, обяви за нежелани двама служители на българското посолство в Москва в началото на април и още един - през май.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK