Случаят "Жоси" остава частично сред основанията за отстраняване на главния прокурор

Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Иван ГешевСлучаят "Жоси" трябва да бъде разгледан, макар и частично, сред основанията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, предложено от правосъдния министър Надежда Йорданова.


Това се разбира от окончателното определение на Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), информира специализираният сайт news.lex.bg. То потвърждава акта на тричленния състав, който потвърди през май отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да обсъди всичките девет случая, посочени в предложението на министър Йорданова. Мотивът за отказа на ВСС беше, че посочените нарушения са извършени преди встъпването в длъжност на главния прокурор и те би трябвало да са били обсъдени преди избора му.


Така на 4 април ВСС допусна до цялостно разглеждане само пет от казусите - за полицейското насилие на протестите през 2020 г., "Осемте джуджета", липсата на ефективно разследване за Емилиян Гебрев, за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Случаите с Елена Йончева, делото "Баневи срещу България" и коментари на Гешев срещу адвокатурата и граждански организации бяха частично допуснати. А изцяло недопуснат остана случаят "Жоси".
Надежда Йорданова обжалва пред ВАС с искане съдебният съвет да допусне до разглеждане в цялост всички случаи. Първата инстанция задължи ВСС да се произнесе частично и по случая "Жоси". Съдът посочи, че трябва да бъдат обсъдени действията и бездействията на Иван Гешев по този казус след датата, на която е встъпил като главен прокурор - 18 декември 2019 г. Според ВАС няма как да бъде търсена отговорност на някой от "тримата големи" в съдебната система за събития отпреди встъпването им, защото техните качества са били преценени при избора им и няма как решенията за това да бъдат ревизирани, и отхвърли жалбата на Йорданова в останалата част.


Сега петчленният състав на ВАС изцяло потвърждава определението на първата инстанция.


Предистория и последици


Искането на Надежда Йорданова за отстраняването на главния прокурор е второ поред.
На 16 юли миналата година Янаки Стоилов внесе в съвета своето искане, като в него посочи четири основания за отстраняването на обвинител №1. Става дума за избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, като Стоилов посочваше разговори на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и за огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с депутат и журналист.


След като ВСС отказа да разгледа по същество казусите, проф. Янаки Стоилов сезира Конституционния съд за правомощията на министъра на правосъдието (дали може да предлага отстраняване на главния прокурор) и обжалва решението на ВСС пред ВАС.


Конституционният съд единодушно заяви, че правосъдният министър може да иска предсрочното освобождаване на "тримата големи" в съдебната система.


А малко по-късно ВАС задължи ВСС да се произнесе по същество по искането на Янаки Стоилов, а на 5 април това решение беше потвърдено и от петчленен състав на съда. Така цялата преписка се върна отново във ВСС за произнасяне по същество.


ВСС насрочи обсъждането на двете предложения за 18 май, но впоследствие го отложи до окончателното произнасяне на ВАС по жалбата на министър Надежда Йорданова.


Сега кадровият орган ВСС вече може да разгледа и двете предложения.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK