Ще има ли компенсации за скъпия ток за бизнеса: гласуването предстои

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев (вляво) и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански в активна комуникация по време на дебата.

© Юлия Лазарова

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев (вляво) и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански в активна комуникация по време на дебата.Дали бизнесът ще продължи да получава компенсации заради скъпия ток и след 30 юни е въпрос, който предстои да се изясни в последния ден на месеца. Причината е, че депутатите не успяха да гласуват в сряда (29 юни) важните за индустрията текстове от актуализацията на бюджета, които трябва да влязат в сила на 1 юли.


Днес депутатите гласуваха "за" редица текстове, които се очаква да смекчат инфлационния натиск върху домакинските бюджети, а и върху бизнесите, между които нулев ДДС върху хляба, запазване на ниския акциз върху цигарите и нулев акциз на тока.

В проекторамката на актуализирания държавен бюджет, която трябва да бъде гласувана утре, заложените приходи, помощи и дарения са 34.113 млрд. лв. или със 760 млн. лв. повече от предложените от правителството 33.4 млрд. лв. Разходите са 21.2 млрд. лв. при първоначално заложени 20.4 млрд. лв. Ако се види обаче, че приходите не се реализират, Министерството на финансите можело да започне да налага ограничения на различните министерства и ведомства, така че да имат по-малки лимити от предвиденото в бюджета, за да не се наруши салдото, коментира финансовият министър Асен Василев.

Голямата въпросителна обаче са компенсациите за скъпия ток за небитовите потребители. На 1 юли изтича одобрената от правителството на Кирил Петков схема за подпомагане, която гарантира на компаниите, че няма да плащат над 250 лв.за мВтч. На заседание на бюджетната комисия във вторник обаче, предложенията, предвиждащи компенсациите да продължат, бяха отхвърлени. Според Асоциацията на организациите на българските работодатели ощетени биха били 633 хиляди небитови потребители, между които микро, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи, социални заведения, храмове. Прогнозата на асоциацията е, че всички те от 1 юли може да се наложи да плащат двойно по-скъп ток.


Възможност за "поправка" на тази хипотеза дават предложения на ГЕРБ и на ДПС, които предстои да бъдат подложени на гласуване в последния ден от месеца. Предложението на ГЕРБ, внесено от Делян Добрев, предвижда да се въведе 150 лв./мВтч базова цена на тока и всичко над този праг да се компенсира с 80%. За сравнение - сега действащите компенсации покриват 80% от разликата между постигнатата средна борсова цена за месеца и 200 лв. за мегаватчас. Продължение на същата схема пък е внесено от ДПС, уточнява "Капитал". Изданието коментира, че "нелепото в цялата тази политическа ситуация е, че пари за компенсациите има достатъчно. Само за първото тримесечие на тази година АЕЦ "Козлодуй" отчете почти 1 млрд. лв. чиста печалба. До края на годината тя се очаква да достигне 4 млрд. лв. Отделно НЕК също генерира големи приходи. А сметките сочат, че дори в най-щедрия им вид компенсациите за бизнеса няма да преминат 3 млрд. лв. за година".
Депутатите не успяха да се справят в рамките на днешния работен ден с всички текстове заради желанието си да изслушат извънредно премиера Кирил Петков за решението да бъдат изгонени 70 служители на посолството на Русия. Това стана на закрито заседание, което продължи над три часа и отвъд времето, отредено за заседанието - 21 ч.


В рамките на редовното време депутатите одобриха частично правителствените предложения за антиинфлационни мерки като добавиха и свои към идеите на изпълнителната власт.


С промени на текстове в Закона за акцизите и данъчните складове бяха освободени от акциз електрическата енергия, втечненият нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г. "За" тези разпоредби бяха 117 депутати, 110 гласуваха "против" и трима се въздържаха.


Мярката е с цел да се подпомогне бизнесът и потребителите във връзка с неочаквания значителен скок на цените на енергийните продукти, породени от нарасналото търсене в европейски и световен мащаб, се казва в мотивите за изменението. Предстои искане за нотификация от Европейската комисия.


С промените се въведе и намалена ставка на ДДС от 9 на сто за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното. Повече за изненадващото приемане на спорния текст за брашното четете тук. Според финансовия министър в оставка Асен Василев ефектът от непредвидения нулев ДДС на брашното за бюджета ще е между 8 и 10 млн. лв. за половин година. След края на заседанието той коментира пред журналисти, че утре при гласуването на рамката на актуализацията депутатите ще трябва да преценят какъв разход може да бъде намален, за да бъде компенсиран по-малкият приход.


Отпаднаха обаче депутатски идеи за нулев ДДС за плодовете и зеленчуците. Аргументът на противниците на идеята на Пламен Абровски от "Има такъв народ" беше, че продукцията на земеделските производители, предлагана от тях на пазарите, не се облага с данъка и нулевата ставка ще облагодетелства вносителите и големите аграрни компании.


Не събраха достатъчно подкрепа и отпаднаха разпоредбите, свързани с увеличаването на акциза на цигарите, каквото предлагаше правителството. Промените в акцизния календар се отнасяха и до тютюна за пушене, пурите и пурети, нагреваемите тютюневи изделия и наргилетата, както и въвеждането на акцизна ставка за течностите в електронните цигари. От тях кабинетът разчиташе да получи допълнително 100 млн. лв.


Беше отхвърлено и предложението на ГЕРБ с ваучери за храна, които някои работодатели предоставят, да могат да се плащат и туристически услуги.


За четвъртък остана и одобрението на отстъпката от 25 ст. за литър бензин А95 и дизелово гориво при зареждане в бензиностанциите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK