"Един оправдан слух": защо се провали изборът за шеф на БНТ

Емил Кошлуков

© Цветелина Белутова

Емил КошлуковЕмил Кошлуков остава начело на Българската национална телевизия (БНТ) за неизвестен период. Въпреки че той получи най-малко подкрепа от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ), никой от другите кандидати, за които беше гласувано, не събра необходимите поне 3 гласа. Така сегашният генерален директор ще продължи да управлява, освен ако не подаде оставка с изтичането на мандата му след дни.


Решаващ за липсата на избор се оказа гласът на Габриела Наплатанова (от квотата на президента), която обяви, че подкрепя другия основен претендент Венелин Петков, но вдигна ръка "въздържал се", защото се опасявала от спекулации, че те са дългогодишни колеги и той е бил неин шеф в Би Ти Ви.


Процедурата, в която бяха изпълнени и трите предвидени по закон рунда за гласуване (при липса на избор от първия път), мотивите и гласуването на членовете на СЕМ предизвикаха много въпросителни дали всъщност цялата комбинация от действия не беше за да създаде усещането за опит за избор, но на финала да потвърди предварително решение - избор този път да няма. Самият председател на регулатора Соня Момчилова (от квотата на президента, и близка до партията на Слави Трифонов) обяви, че е горда от този факт.
Съставът на СЕМ беше наскоро обновен (един от малкото регулаторни органа с успешно и навреме сменени членове) именно с мотив, че предстои ключов избор - на нов директор на обществената телевизия. Но той се провали в това.


Изходът от конкурса веднага предизвика коментари, че и този състав на съвета може би няма да е освободен от външни влияния. Съмненията за истинските причини да няма избор на генерален директор на БНТ ще останат. А не-подкрепата за Кошлуков се оказа подкрепа.


Пролет Велкова от СЕМ обяви след избора - слух, че точно такъв ще бъде изходът от конкурса, се е появил малко след началото на процедурата. "Тогава този слух ме подразни. Сега слухът се потвърждава. Което и да го е породило този слух, той събужда съмнение в автентичността на вота на членовете на СЕМ", заяви Велкова.


Може ли Кошлуков да продължи да е генерален директор


Въпреки ниския обществен авторитет на Кошлуков и получения само един глас в подкрепа (от представителя на ГЕРБ Галина Георгиева), той ще остане на поста за неопределен период от време. В настоящата политическа обстановка това означава, че може да се окаже директор и при нова кампания за предсрочни избори.

Според Закона за радио и телевизия (ЗРТ): "В случай че при изтичане на мандата на генералния директор на БНР, съответно на БНТ изборът по ал. 1 не е осъществен, те продължават да изпълняват своите правомощия до встъпване в длъжност на новите генерални директори".

СЕМ може да назначи изпълняващ длъжността само ако Кошлуков си подаде оставката. За подобно действие призоваха от Асоциацията на европейските журналисти, според които той няма право да бъде повече начело на БНТ, защото срещу него е имало четири гласа "против".


До бетонирането на Кошлуков се стигна, след като двамата членове в регулатора от квотата на президента председателят на съвета Соня Момчилова и Габриела Наплатанова (назначена през 2022 година) гласуваха "въздържал се".


Наплатанова, чиято кариера е преминала в Би Ти Ви и на която Венелин Петков, един от считаните за основен претендент е бил шеф, обяви, че го подкрепя, но ще се въздържи от гласуване и ще остави на колегите и да решат, за да няма спекулации.


Наплатанова твърди, че позицията й е принципна. Няма законово изискване или друга част от правилата, която да изисква тя да не гласува или да се въздържи. Въпреки че подкрепата за Петков, който по думите и е най-подходящият кандидат за поста, се увеличаваше с всяко гласуване, тя не отстъпи от позицията си.


"Не разбирам обяснението на Габриела Наплатанова, че ще е субективно ако гласува за Венелин Петков, защото той й е бил шеф. Те гласуват за програми, а не за личностите. Изискванията на Закона за радио и телевизия (ЗРТ) са кандидатът да има управленски опит. Това означава, че все на някого там ще му се появи шефът като кандидат. Това не е мотив. Аз не очаквах да гласува за Петков, но очаквах да чуя ясни мотиви защо не гласува за него", коментира пред "Дневник" преподавателят от Софийския университет Жана Попова.


Според нея чрез въздържанието си на част от членовете, СЕМ е избрал Кошлуков поне за следващия месец.

"Ако един глас е блокиран по такава формална причина - "познавам го", защо въобще допускат този кандидат? Няма избор, ако който и да от тях гласува с мотива за субективност. Тази претенция за обективност няма място точно сега", каза още преподавателят.

Кога ще има нова процедура


СЕМ не е обвързан със срокове и още на следващото заседание (през следващата седмица) може да бъде открита нова процедура.


Не е известно дали напрежението, което си пролича след проваления избор между членовете, ще даде някакво отражение върху това.


Никой от регулатора засега не е коментирал и възможността, оставката на Кошлуков да бъде поискана от съвета, за да бъде избран друг титуляр. Но дори и да му бъде поискана, той може да не я подаде.


Не е известно дали при нова процедура, съветът няма да стигне до същия резултат.


Липсата на избор според някой беше разчетена, че може би се чака по-подходящ кандидат, въпреки че в конкурса участваха осем.


Какво коментираха от СЕМ


"Липсата на избор определено е разочароваща, като това показва липса на единомислие в съвета, което разбира се най-вероятно не е за пръв път. Но фактът че за пръв СЕМ не съумява да избере генерален директор, означава че тепърва ще сме изправени пред нови трудни избори, защото обратното би поставило БНТ в нелегитимност", заяви пред "Дневник" след гласуването членът от парламентарната квота Симона Велева.


"Фактът че този слух, който чух се потвърди, събужда съмнение в автентичността на вота на членовете на СЕМ", заяви пред "Дневник" Пролет Велкова. Пред съвета тя обяви, че не е горда от резултата от конкурса. "Предстои той да управлява телевизията неясно колко време напред. Задават се избори и всички ние знаем, че по време на избори политическият натиск върху медиите е най-голям, и изводите остава да си направим самите ние", каза още Велкова. Тя изрази съчувствие към Наплатанова, че е трябвало да заеме тази позиция. Наплатанова я увери, че това е добре премислено становище.


Председателят на СЕМ Соня Момчилова заяви, че се гордее с резултата от конкурса: "Това е прецедент. Благодаря на колегите, че отстояха решенията си и показаха своята независима позиция. Обединихме се около извода, че българската медийна среда е болна. Трябва да подходим с други принципи и прийоми и да убедим телевизионери да участват в процедурата", заяви още Момчилова. Изказването й беше разчетено като призив за нови различни кандидати.


Галина Георгиева заяви единствено, че обновеният състав на СЕМ не е произвел избор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK