БСП спира преговорите за кабинет, докато Кирил Петков е номинация за премиер (обновена)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова с ръководството на партията и парламентарната група обявява отказа си да участва в преговори с "Продължаваме промяната" за нов кабинет.

© Юлия Лазарова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова с ръководството на партията и парламентарната група обявява отказа си да участва в преговори с "Продължаваме промяната" за нов кабинет.БСП спира да преговаря с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство, докато формацията не предложи кандидат за премиер, различен от Кирил Петков. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се включи в обвиненията на "Има такъв народ", че Петков взима еднолично решения, които касаят външната и вътрешната политика на страната.


"Продължаваме промяната" не изключи възможност да търси решение на ситуацията, или с други думи, да търси друг кандидат-премиер. Президентът пък трябва да се произнесе по искането на Корнелия Нинова за свикване на съвет по сигурността, а парламентът следва да реши дали ще изслуша на закрито заседание председателя на държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев и премиера в оставка Кирил Петков. Това са политическите отражения по-малко от денонощие след решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати и служители в посолствата.


Така започналите вчера преговори за ново правителство с първия мандат - който предстои президентът Румен Радев предстои да връчи - между "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" изглеждат пред провал.


Решението на БСП
Исканията на БСП дойдоха след среща между тясното ръководство на партията - наречено изпълнително бюро и парламентарната група, продължила около два часа. След това лидерът Корнелия Нинова заедно с цялата парламентарна група зад нея, обяви, че решението за руските дипломати и служители "е на прага на скъсване на дипломатическите отношения".


"За нас то е абсолютно неприемливо - и по начина, по който е взето, и по съдържание. Взето е абсолютно еднолично от премиера Кирил Петков", каза Корнелия Нинова. Поиска доказателства за твърденията, че решението е взето в Министерския съвет, защото министрите на БСП не са участвали в такова.


Досега проявявахме толерантност в името на общата цел да променим модела на управление на България, но това е поредното такова решение.


Корнелия Нинова,

БСП


Като аргумент за искането президентът да свика съветът по сигурността Нинова посочи, че е "изключително притеснително" изказването на Румен Радев (при среща на върха на НАТО в Мадрид - бел. авт.), че "не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с такава информация". По думите на Нинова, ако има доклад на ДАНС с разкрития за изгонените дипломати и служители, той трябва да е изпратен до премиера, президента и председателя на Народното събрание.Може ли Кирил Петков да не е премиер


В последните дни премиерът в оставка Кирил Петков често казва, че при връчването на новия мандат той ще е номинацията на "Продължаваме промяната", но и не изключва напълно други възможности.


След като БСП обяви решението за спиране на преговорите за нов кабинет Мирослав Иванов "Продължаваме промяната", който временно ръководи Народното събрание след отстраняването на Никола Минчев, каза, че не е запознат с доклад на ДАНС и че това е работа на изпълнителната власт.


На въпросите дали "Продължаваме промяната" ще преосмисли позицията си за номинация за премиер Андрей Гюров каза общо, че искането на БСП трябва да се обсъди: "Сега трябва да преосмислим позициите - както ние, така и БСП. Ще направим всичко възможно да се излъчи правителство".


Място за преговори винаги има, иначе нямаше да ги наричаме преговори, а извиване на ръце


Андрей Гюров


Андрей Гюров каза, че "всички опции са на масата" до петък (1 юли). От изказването му се разбра, че очаква тогава президентът да връчи на "Продължаваме промяната" мандата за съставяне на правителство. Такава официална информация от президентството не е публикувана, но пък е първата възможност след връщането на държавния глава от Мадрид.Още реакции


Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира, че решението на БСП приближава още повече страната към предсрочни избори. Повтори очакванията си, че не просто нов вот е проблем, но и последващо задълбочаване на политическата криза. "Не просто отиваме към избори, а към още един парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление", каза Христо Иванов.


Разбирам емоциите и декларациите, но мисля, че в края на деня ще трябва да си охладим ума и да се върнем към преговорите


Христо Иванов


Твърди, че той има информация за решение на Министерския съвет от 18 май за изгонване на руски дипломати. "Става дума за прилагане на принципа за пропорционалност, който е залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Тя казва, че трябва да има пропорционалност между дипломатическите представителства на две страни", обяви Христо Иванов. Посочи, че досега Русия е имала над сто дипломати в България, а България в Русия имала под десет души.


Иванов не изключи разговори за кандидат-премиер, различен от Кирил Петков: "Мисля, че е разумно оттук нататък всички теми да бъдат на масата", каза съпредседателят на "Демократична България". Той обаче не постави смяната на Петков като условие за продължаване на преговорите от страна на обединението: "Най-лесно се фокусираме върху персоните и затова сме се докарали до тази ситуация. Хайде да си говорим за приоритети - за съдебна реформа например и да видим кой е готов да направим тази важна крачка", каза още Христо Иванов.От решението на БСП задоволство показа "Има такъв народ": "БСП днес разбра това, което ние говорим от един месец. За Кирил Петков те си затваряха очите дълго време за неговите своеволни, емоционални, грешни и доста глупави решения", коментира зам.-председателят в партията Тошко Йорданов. Повтори тезата си, че Петков "има отвратителен диктаторски манталитет като Бойко Борисов" и отново заяви готовност "Има такъв народ" да участва в преговори за правителство, ако номинацията за премиер не е Кирил Петков, както и, че е "хубаво и Асен Василев да не е в следващия кабинет".Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK