По-силно заразен вариант на Омикрон вече циркулира в България

По-силно заразен вариант на Омикрон вече циркулира в България

© ReutersОбщо 7 проби (6 в София и 1 в Кюстендил) с подварианта ВА.5 на на варианта на COVID-19 Омикрон са установени в България, съобщи пресцентърът на здравното министерство. Те са изолирани след целогеномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2.


Пробите са взети в периода 5 май - 3 юни, като са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области на страната. При всички 88 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76.1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е установен при 8% от изследваните проби.


Повече за подварианта


През май два подварианта на Омикрон - BA.4 и BA.5, бяха обявени от Световната здравна организация и Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията за "варианти, будещи безпокойство".
Двата подварианта са установени за първи път в Южна Африка през януари и февруари на 2022 г., а към момента вече са доминиращи там. BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2, обяснява здравното министерство. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса, се отбелязва в съобщението.И двата нови варианта носят мутацията L452R - мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът.

Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.


Ръст на заболеваемостта


За последната седмица е регистриран 50% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в България. Ръст се отчита и в седмичната положителност на направените изследвания - 9.98% от направените тестове са положителни, което представлява ръст от 73%, посочва Министерството на здравеопазването. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към 29 юни 14-дневната заболеваемост в България е 56.69 на 100 хил. души население.


С оглед на това Министерството на здравеопазването призовава:

  • Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), да се изолират и консултират с лекар.
  • При оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора.
  • Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора - обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.
  • Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата с много хора.
  • Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Ваксинацията остава най-сигурната защита


Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин за предпазване от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група, и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано.


В България вече е разрешено и поставянето на втори бустер иРНК ваксина при хора над 18 г., чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.


Подробна информация за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19 можете да намерите тук.


Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук.


Срещу COVID-19 можете да се ваксинирате и при Вашия общопрактикуващ лекар.


Информация за COVID-19, ваксините и ваксинацията можете да намерите на сайта "Плюс мен" - част от инициативата на МЗ за популяризиране на ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK