Организация: С четири гласа "против", Кошлуков няма право да е начело на БНТ

Емил Кошлуков

© Цветелина Белутова

Емил КошлуковОт Асоциацията на европейските журналисти в България призовават настоящия генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков да си подаде оставката, защото той няма мандат дори и да продължи да управлява след днешното решение на регулатора, с което на практика го остави на поста.


Това се казва в позиция на организацията по повод проваления избор на генерален директор. По-рано днес, членовете на съвета не успяха да се обединят около една кандидатура и се очаква обявяването на нова процедура. Дотогава начело на обществената медия остава Кошлуков.


Мотивите на АЕЖ са, че за него е гласувал само един член - Галина Георгиева (избрана по времето на ГЕРБ), а четирима са били против.
"При тази ситуация, след като е получил вот на недоверие от четири от пет гласа, не е редно да се смята, че г-н Емил Кошлуков има мандат да управлява телевизията дори като временно изпълняващ длъжността. По тази причина го призоваваме да се оттегли и друг да управлява телевизията до провеждането на нова процедура, която би трябвало да се организира от СЕМ в спешен порядък", пишат от организацията.


От АЕЖ казват, че провалът на Съвета за електронни медии (СЕМ) да избере генерален директор за Българската национална телевизия (БНТ) е "крайно разочароващ".


"Избирането на генерален директор на БНТ бе най-важната задача на съвета след промяната на неговия състав. Както обществото, така и гилдията очакваше СЕМ да избере директор, който да отговаря на предизвикателствата на времето, в което живеем. След три гласувания, въпреки че имаха да избират от осем кандидати, членовете на СЕМ не успяха да се обединят зад нито един от претендентите", пише още в позицията.


Те приканват членовете на СЕМ да направят преоценка на начина си на работа и да положат усилия, за да деблокират дейността на институцията. "Това е и очакването на обществото към тях - те да работят за по-добра медийна среда, а не да обслужват политически интереси на онези, които са ги изпратили в съвета", пишат още от АЕЖ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK