Митрофанова заплаши с възможен "асиметричен отговор" на Русия

Митрофанова заплаши с възможен "асиметричен отговор" на Русия

© Велко АнгеловПравителството на Русия си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее." Това се предупреждава в излъчено във "Фейсбук" изказване на руския посланик в България Елеонора Митрофанова.


Тя уточнява, че от изгонените 70 служители на руското посолство в България 34 са дипломати, а останалите 36 души са нейният готвач, шофьори, охрана на посолството, счетоводители, всички технически служби на руското дипломатическо представителство.


Съгласно решението, обявено във вторник (28 юни) от премиера Кирил Петков, 70-те дипломати и служители на руското посолство трябва да напуснат България до 24 часа на 3 юли. Освен това временно се закрива руското генерално консулство в Русе, а България ще закрие временно своето консулство в Екатеринбург. Това е безпрецедентно за отношенията между двете страни от много десетилетия. Решението накара БСП да спре преговорите с "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство.
По думите на Митрофанова действията на българските власти "никак не отговарят на буквата и духа на Виенската конвенция", като според нея те не били предоставили доказателства на противозаконната дейност на руските дипломати и служители.


"Просто обявяване за "персона нон грата" накуп като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Разбира се, това не е напълно ново, защото, така беше направено, доколкото знам, в Словакия и Чехия. Сега се води "играта без правила". Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни", отбелязва руският посланик.


Допълва, че специално използвала думата "страни", защото знаела как българският народ се отнасял към Русия, "зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK