"Алфа Рисърч": Избирателите на БСП са по-големи русофили от тези на "Възраждане"

"Алфа Рисърч": Избирателите на БСП са по-големи русофили от тези на "Възраждане"

© Цветелина БелутоваПрез юни осем партии получават достатъчно подкрепа от избирателите, за да влязат в парламента, и в три от тях симпатизиращите на съюз на България с Русия и Беларус са повече от залагащите на оставане в Европейския съюз и НАТО. Само в една от тях над половината са за завой към Москва и Минск, които заедно нападнаха Украйна преди четири месеца.


Любопитно е, че това не е "Възраждане", а Българската социалистическа партия. На въпрос "Ако в Европа има ново разделение, подобно на студената война, къде трябва да се позиционира България?", 56% от симпатизантите на БСП посочват отговор "В съюз с Русия, Беларус и др.".Това показва част от национално представително изследване на общественото мнение, проведено на терен в периода 6 - 16 юни 2022 г. от "Алфа Рисърч". Данните са публикувани на сайта на Институт "Отворено общество" - София, който е поръчал изследването, търсещо отговор на въпроса къде анкетираните виждат разположена България, ако заживеем в свят на ново разделение в Европа, подобно на това от времената на студената война.
Според тях 17% от симпатизантите на смятаната за откровено прокремълска "Възраждане" са за съюз с НАТО и ЕС, 49% са за съюз с Русия. Третата партия с повече русофили е "Български възход", оглавена от бившия премиер Стефан Янев (38% срещу 25% за съюз с НАТО и ЕС).


Партиите с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с НАТО и ЕС над прага от 4% за попадане в парламента са:

  • Демократична България (96% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 0% са за съюз с Русия)
  • Продължаваме промяната (68% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 14% са за съюз с Русия)
  • Има такъв народ (65% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 13% са за съюз с Русия)
  • ГЕРБ (58% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 12% са за съюз с Русия).

Движението за права и свободи, което отдавна се представя като една от най-проатлантическите партии в България, всъщност има привърженици, които пред социолозите се колебаят или не дават отговор. Общо 48% не могат да преценят или не отговорят. Една пета (21%) са за съюз с Русия, а близо 23% подкрепят съюз с НАТО и ЕС.В категорията на избирателите, които още не са решили за кого да гласуват, ситуацията е същата:


47% не могат да преценят или не дават отговор,
33% са за съюз с НАТО и ЕС,
14% са за съюз с Русия.


Близо до тези показатели дават и в групата на тези, които заявяват, че няма да гласуват:


42% не могат да преценят или не дават отговор,
24% са за съюз с НАТО и ЕС,
26% за съюз с Русия.


Публикацията на сайта на "Отворено общество" извежда в заглавие позитивен ъгъл към установеното: "Два пъти повече българи предпочитат съюз с НАТО и ЕС пред съюз с Русия." Водещата група е на евроатлантиците (39%), вярващите в някакъв междинен вариант на посоката за развитие са 7%, без преценка или отговор са 31%, а в русофилския лагер са 23%.


Привържениците на съюз с НАТО и ЕС формират най-голям дял от анкетираните във всички възрастови групи. Но в същото време в нито една от тях те не достигат мнозинство.


Спрямо подобно изследване от "Алфа Рисърч" от средата на април проатлантическите симпатизанти значително са намалели - от 63% на 39%. Групата "За съюз с Русия, Беларус и др." се е увеличила от 13% на 23%. От 22% на 28% е нараснала групата на спрели се на "Не знам" и "Без преценка".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK