Три автобусни линии в София се закриват временно от 1 юли

Три автобусни линии в София се закриват временно от 1 юли

© Максим КараджовТри автобусни линии ще бъдат закрити временно от 1 юли. Това са линиите 45, 122 и 294. Две от тях са с довеждащи функции до метрото - 45, която тръгва от кв.Западен парк, минава през "Красна поляна" и стига до метростанция "Вардар". Като алтернатива гражданите могат да ползват автобусите по линия № 77.


Втората спряна линия е 294 с маршрут от Студентски град до метростанция "Г.М.Димитров".


Третата закрита линия е на автобус 122, който тръгва от Зоопарка и стига до Симеоновския лифт. Тя работеше само в почивни дни, а самият лифт до "Алеко" не работи, защото е "в профилактика" от 17 април. Собственикът на въжената линия, "Витоша ски" АД, засега не посочва дата, от която Симеоновския лифт отново ще работи. "Надяваме се да започне отново през лятото", обясниха от посочения телефон на сайта на "Витоша ски". Като алтернатива до лифта, гражданите да ползват връзката от метростанция "Г. М. Димитров" и електробусна линия № Е123, препоръчват от общината.


Движението на автобусите и по трите линии ще бъде възстановено след 31 август. Решението е на Столичния общински съвет и е включено в приетата Икономическа рамка на обществения градски транспорт през 2022 г., внесена от съветници от ГЕРБ и ВМРО. В нея през 2022 г. е заложена задача градският транспорт в София да измине общо 6.1 млн.км, което е с 1.3% по-малко спрямо 2021 г. и е резултат от "въведени оптимизирани разписания".
В документа пише, че разходите за тази задача възлизат на 258 млн.лева. От тях общината осигурява 94 млн.лева, държавата - 15 млн.лева. Останалите 149 млн.лева общината очаква да се предоставят от правителството с актуализацията на държавния бюджет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK