На изпроводяк Генчовска уволни дългогодишния шеф на държавния протокол

Външният министър в оставка Теодора Генчовска

© Юлия Лазарова

Външният министър в оставка Теодора ГенчовскаВъншният министър в оставка Теодора Генчовска е уволнила дългогодишния шеф на дирекция "Държавен протокол" Боряна Симеонова. От писмо на Симеонова до вече бившите ѝ колеги се разбира, че между нея и Генчовска е имало сериозни различия, а за самото уволнение не е била уведомена лично от политическото ръководство на ведомството.


По думите на Симеонова е липсвал диалог и директен контакт с Генчовска, която беше в коалиционното правителство от квотата на "Има такъв народ". Тя разказва и за отменена церемония за награждаване на пенсионирани служители за Деня на дипломатическата служба, което според нея се случва за пръв път.


"В този смисъл си тръгвам с известно облекчение, защото не бих искала да бера срама, че за първи път няма да отбележим тържествено професионалния празник на българската дипломация. Има конкретна причина за снетото доверие към мен от страна на ръководството и така е редно - да се разделим, когато липсва диалог, има различие в стила и професионалните критерии и най-вече когато липсва химия със секретарката в кабинета, от която получавах ценни професионални указания, без възможност за директен контакт с министъра", пише Симеонова в писмото, публикувано от "Клуб Z".
Тя се обръща към колегите си с апел и молба: "Службата в Държавния протокол не е слугинаж, а мисия и дълг, който трябва да се носи с достойнство."


Симеонова е била директор на тази дирекция по време на правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и първото правителство на Бойко Борисов. Между 2012 и 2019 г. е била посланик на България в Мароко.


"Държавен протокол" е една от най-важните дирекции на Министерството на външните работи, като през нея минават всички официални дипломатически контакти, включително организацията на посещения на български властници в чужбина и съответно - на чужденци в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK