Шефът на служба "Земеделие" в Петрич и още 7 души са арестувани за злоупотреби

Шефът на служба "Земеделие" в Петрич и още 7 души са арестувани за злоупотреби

© Юлия ЛазароваАрестуван е началникът на общинската служба "Земеделие" в Петрич, както и още 7 служители на общината и замесени в схема със злоупотреби с европейски пари по земеделски програми в града. Измамата е разкрита при мащабна операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и европейската прокуратура, съобщи БНТ.


През 2020 година в службите са постъпили данни за организирана престъпна група на територията на община Петрич, която неправомерно предоставя и усвоява субсидии за отглеждане на земеделски култури, пасища, програми за отглеждане на животни, както и по оперативни програми за използване на пасища.


Началникът на общинската служба "Земеделие", други служители на общинската служба, техни роднини и приближени от години неправомерно са получавали и управлявали пари под формата на субсидии, предоставяни на България от фондовете на Европейския съюз, както и са печелили проекти по оперативни програми. Всяка година те прогресивно са увеличавали декларираните площи и животни, като респективно се увеличават и сумите, които са получавали под формата на субсидии.
Установено е, че ръководителят на служба "Земеделие" и неговият брат са успели да усвоят чрез нотариални актове имоти с площ над 40 хил. декара. Установено е също, че само двама от престъпната група са получили за последните 5 години над 600 хил. лева.


Иззети са и 7 леки и товарни автомобила, направени са претърсвания на 6 адреса, иззети са мобилни телефони и СИМ карти, заявления за кандидатстване по оперативни програми, множество идентификатори за животни (ушни марки).


Работата по случая продължава. Разследването се осъществява под надзора на европейската прокуратура.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK