Дяволът е в детайлите: за процедурите и основанията за отзоваване на дипломати

Дяволът е в детайлите: за процедурите и основанията за отзоваване на дипломати

© Георги КожухаровИзбори 2022

След гръмкото обявяване във вторник от премиера Кирил Петков, че България е изгонила "70 дипломати на Руската федерация", опитите да бъде изяснена причината за рекордния брой потъваха в разнопосочни оценки дали изгонването е справедливо, защо е точно сега, дали имало или нямало решение на Министерския съвет. Едва след изслушването при закрити врата в парламента в сряда на премиера и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) започнаха да изплуват очертания на отговори.


Според участвали в заседанието депутати в изложенията си шефът на ДАНС и премиерът са посочили, че има 37 служители на представителствата на Руската федерация у нас - 20 дипломати и 17 лица технически и помощен персонал, за които има данни, че извършват дейност, заплашваща националната сигурност, под формата основно на разпространяване на дезинформация.


В нотата, предадена във вторник от зам.министър на външните работи на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова е приложен списък от 70 руски служители, които трябва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли.
От изслушването пред парламента се разбра, че се смесват два списъка, изготвени на две различни основания, разказа депутат. Единият е изготвен от ДАНС и съдържа уличените в нерегламентирана дейност 37 лица, другият, с 33 имена - е изготвен в Министерството на външните работи с цел да се постигне реципрочност в представителствата на Русия и България. Постигане на реципрочност е само в компетенциите на Външно министерство.


Това се разбира и от текста на нотата, в която е посочено, че първото основание за масовото обявяване за персона нон грата на руски служители е с цел постигане на реципрочност на представителството. Открай време е известно, че е несравнимо по-голям броят на руските дипломати в България спрямо броя на българските в Русия.


Проблемът е, че


искането за отзоваване на основание реципрочност
се извършва по различна процедура


от изгонване за нерегламентирана дейност, обясниха бивши дипломати. В член 11 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения се казва, че "приемащата държава може да поиска числеността на персонала на представителството да се поддържа в рамки, които тя смята за разумни и нормални, с оглед на обстоятелствата и условията". Поради липса на регламентация в конвенцията, възприета е открай време практиката приемащата страна първо да предложи на другата да намали персонала в представителствата, да закрие някое от консулствата и в рамките на два до три месеца да се изчака въпросът да се реши, казват дипломатите. Няма информация дали Външно министерство е предприемало такава стъпка спрямо Русия досега, въпреки че многократно се е говорело за прекалено мащабната руска мисия у нас.


Но дори и да е имало предложение от българска страна и да не е получен отговор, което да е наложило да се предприемат други действия


мярката не може да бъде същата като
за уличения в нерегламентирана дейност персонал,


т.е. не може да се вкарат в списъка заедно с онези, които "да напуснат до 24 ч. на 3 юли", обясняват специалистите.


Трябва да се прави разлика и сред 37-те руски служители , "подадени" от ДАНС за изгонване:

  • Тези сред тях, които са с дипломатически имунитет, просто вземат самолета и заминават.
  • Тези, които са уличени в нарушения, дори действията им да не съставляват престъпления и да не са разследвани от прокуратурата, би трябвало да бъдат отведени до границата от ДАНС или полицията.
Втората група трябва да бъде под контрол, за да е сигурно, че хората в нея са напуснали страната, щом като са извършвали дейност в ущърб на националната сигурност.


На ход е министърът в оставка


Теодора Генчовска да отговори


на ред въпроси. Тя трябва да изясни дали МВнР е поискало от Руската федерация да намали представителството си в България и дали поради игнориране на искането е предприета радикалната стъпка. От интерес за изясняването на механизма на взимане на решението ще е и обяснението на министъра кога и в какъв формат е обсъждано решението, както и от кого е взето. Генчовска трябва да изясни и думите на зам.-председателя на излъчилата я за поста партия "Има такъв народ" - Тошко Йорданов, който заяви в сряда по "Нова телевизия", че тя не смятала за правилно извършеното от Външно министерство и намекна, че е била поставена под натиск от премиера.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK