Строителният контрол глобява фирми, строили незаконно участъци от "Хемус"

Строителният контрол глобява фирми, строили незаконно участъци от "Хемус"

© Надежда Чипева, КапиталДирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде общо 11 наказателни постановления за незаконно строителство в участъците 4 и 5 от магистрала "Хемус", съобщи пресцентърът й.


Участък 4 (26.8 км) - от края на пътен възел "Плевен" при пресичане с път II-35 Плевен - Ловеч до път III-301 Летница - Ловеч, включително пътен възел "Летница".


Участък 5 (23.2 км) - от края на пътен възел "Летница" при пресичането с път III-301 до път III-303 Бутово - Павликени, включително и пътния възел.
В края на миналата година служебният регионален министър Виолета Комитова и шефът на държавния строителен контрол Влади Калинов обявиха, че за участъци 1, 2 и 3 (с обща дължина 51 километра) от автомагистрала "Хемус" са сключени договори със срок за изпълнение 2024 г., на 4, 5 и 6 има незаконно строителство без нужните разрешения, а 7, 8 и 9 дори не са с уточнено трасе.


Наказателната процедура е започнала през декември 2021 г. и януари 2022 г., когато са били връчени актове за административно нарушение на изпълнителя "Автомагистрали" ЕАД и строителните компании, с които е сключил договори за участъците 4 и 5 от магистралата.


Това са АБ АД, "Парсек груп" ЕООД, "Автомагистрали Хемус" АД и "Водно строителство Благоевград" АД. Фирмите имат 14-дневен срок за обжалване на санкциите.


Строителството е без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, в нарушение Закона за устройство на територията, т.е. незаконно.


При проверките е установено, че се извършват строително-монтажни работи, включително изкопи, насипи, пътни легла и съоръжения на участъците, което е строеж първа категория. Тези дейности са извършени в имоти държавна, общинска и частна собственост, за които производствата по отчуждаване не са приключили към дата на проверката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK