Временно спира онлайн запазването на час за ваксинация

Временно спира онлайн запазването на час за ваксинация

© Лили ТоушекОт утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта www.his.bg, временно спира да функционира, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Уточнява се, че това се налага заради декларираната от редица лечебни заведения невъзможност целодневно, при пълна работна седмица, да осигуряват достатъчно медицински персонал за поставянето на ваксини срещу COVID-19 заради сезона на отпуските.


В тази връзка гражданите с регистрирани към 1.07.2022 г. дата и час за поставяне на ваксина чрез онлайн системата следва да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар или към съответната регионална здравна инспекция за насрочване на нови дата и час за ваксинация. В рамките на днешния ден регистриралите се в системата лица ще получат известие по телефон или електронна поща, с което ще бъдат уведомени за промяната, казват от министерството.


Всеки, който желае да получи ваксина срещу COVID-19, освен при своя личен лекар или съответната регионална здравна инспекция може да го направи във ваксинационните пунктове, списъкът на които е тук. Педиатрични ваксини срещу COVID-19 се поставят в пунктовете, изброени тук.
Промяната идва в период, в който се забелязва повишаване на броя на случаите на заразените от COVID-19. В същото време се забелязва и лек ръст на броя на ваксиниращите се - от 400 - 500 за денонощие в последните месеци на над 1200 вчера.


Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин за предпазване от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето, отбелязват от здравното министерство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK