Митрофанова не дава гаранции, че служителите ѝ не са шпиони

Митрофанова не дава гаранции, че служителите ѝ не са шпиони

© facebook.com/rusembul



Руският посланик в България Елеонора Митрофанова избегна отговор на директен въпрос от БНТ може ли да гарантира като посланик, че всички 70 руски слжители, обявени за нежелани, са "чисти, не са свързани с руските служби и не са работили срещу интересите на България". Интервюто ѝ беше изпълнено с гримаси и персонални нападки срещу премиера на България.


"Какво означава "против интересите на България?", отвърна тя. "Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна, както и за отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика и познава горям брой хора... Или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава..."


Митрофанова започна да пуфти, да върти глава и да се озърта с досада по време на въпрос за дали не показва това, че срещу посолството има събрани доказателства покрай повдигнатите обвинения срещу български граждани за шпиониране в полза на Русия.




"Слушайте, те не са събрали никакви доказателства", категорчно отговори посланикът.


"Разбирате ли, ако разглеждаме някакви срещи с българския колега или човек, когото познаваш от "добрите години", когато военни и разузнаване общуваха...", продължи тя. "Има официален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имаше представител на службата за сигурност и се занимаваше с борбата с тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши официални представители, представителите на военното ведомство са изгонени."

Тя провокира българската страна, призовавайки за доказателства за незаконна дейност - нещо, което никое разузнаване и контраразузнаване не разкрива, включително защото това би дало на засегнатата страна информация какво е известно и насоки кои са източниците.


"Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни срещу конкретни хора, да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако имат доказателства, то, разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души! Защо?"

Митрофанова продължи да брани позицията си, че няма нищо нередно в това, че е нарекла премиера "чиновник".


"А ми какъв е? Той е чиновник, също е на държавна служба", каза тя с усмивка. "Нима има нещ ообидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може да има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума."


Персоналната ѝ атака срещу премиера Кирил Петков продължи с обвинение, което рядко може да се чуе от дипломат към един от най-високопоставените държавници на една страна, макар той да е в оставка:


"Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия", каза Митрофанова, допълнено с внушение, че това идва от Запада. Тя доразви тезата си с още по-тежки думи:


Той е човек без корени, който абсолютно не разбира.


Елеонора Митрофанова,

по адрес на премиера Петков


"Ако беше променил реториката си и не говори така, както говори, мисля, че щеше да има много дълъг политически живот", допълни тя.

Това изявление може да се тълкува и като директна заплаха от Русия, че ако се е държал благосклонно към Кремъл, е щял да се задържи дълго в българската политика.


Митрофанова потвърди, че всичките ѝ думи и действия, поведения и квалификации по повод България, изборите на българите и управлението на страната са държавна политика на Русия. Това стана в отговор на въпрос дали би се оттеглила от поста, както призовават политици в България.


"Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени.", отвърна тя с усмивка. "Всяко посолство води държавна политика."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK