Радев призова правителството да не допуска затваряне на посолството на Русия

Радев призова правителството да не допуска затваряне на посолството на Русия

© ReutersПрезидентът Румен Радев разпространи свой призив към премиера Кирил Петков да свика заседание на правителството покрай експулсирането на 70 руски дипломатически служители и му дава препоръки да се вземе решение и какво да е то:


"Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях."


Думите му идват след ултиматума на руския посланик Елеонора Митрофанова утре до 12 часа България да оттегли нотите, с които се обявяват за нежелани близо две трети от дипломатическите, консулски и технически служители на Русия в страната. Те трябва да напуснат не по-късно от полунощ на 3 юли, неделя.
Тя заплаши, че може да се стигне до затваряне на посолството в София и дори прекъсване на дипломатическите отношения. При вариант със замразяване на посолството и България ще трябва на реципрочна основа да затвори посолството си в Москва и българските интереси да се представляват там от друга държава. Но в интервю за БНТ Митрофанова ясно заяви, че това е само нейна хипотеза и че как ще се постъпи зависи от външното министерство в Москва. За подобен драстичен ход в Европа и срещу страна от ЕС и НАТО безусловно е нужно и решение в Кремъл, със сигурност лично от президента Владимир Путин.


Като акцентира на "недопустимо е", президентът Падев фактически застава зад руската позиция. Понеже никой в България няма никакъв контрол или влияние върху процесите в Москва, призивът му придобива смисъл на съгласие с отказ на България от безпрецедентно решение.


"Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта", допълва Радев.


Преди това позицията му къде трябва да се вземе решение бе по-различна: "Народното събрание е органът, който контролира Министерския съвет."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK