"Оскъпяват и утежняват": екостикерите отпадат година след въвеждането им

"Оскъпяват и утежняват": екостикерите отпадат година след въвеждането им

© Георги ПауновскиМинистерството на транспорта и подчинената ѝ Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) са предприели действия за премахване на екостикерите, като за целта вече се готвят промени на двете наредби, с които през юли 2021 г. те бяха въведени при преминаването на годишен технически преглед на автомобилите, съобщиха от Министерството на транспорта.


Причината за премахването на екостикерите според транспортното ведомство била, че поставянето на отличителен стикер на предното стъкло оскъпявало и утежнявало процедурите при преминаването през пунктовете за годишни технически прегледи.


Уточнява се, че с промяната на двете наредби, може да отпадне лепенето не само на екостикерите, но и на знака, който се поставя в МВР при първото преминаване на преглед, което става при регистрацията на автомобила.
Групирането на леките и лекотоварните автомобили в България с обща маса до 3.5 тона в пет категории, на база отделяните от тях вредни емисии, започна на 12 юли 2021 г. В коя категория попада превозното средство зависи от показателите при преминаване на годишния технически преглед. В първа категория са най-замърсяващите автомобили, а в пета - най-чистите (хибриди и електромобили).


Въвеждането на екостикерите целеше изчистването на въздуха в централните части на градовете, като се ограничи придвижването на най-замърсяващите автомобили в определени зони на градовете. С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух кметовете получиха правото да въвеждат такива ограничения. В техните правомощия е да определят обхвата на зоните, как ще се извършва контролът и какви ще са санкциите.


Екокатегориите се определят на база реалното замърсяване, като за бензиновите модели се взема предвид отделяното количество въглероден окис, а за дизелите - димността.


Като допълнителен бонус на екостикерите се посочваше намаляването до минимум на възможността за фалшифициране на прегледа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK