Здравното министерство е дало болници на прокуратурата и финансовата инспекция

Асена Сербезова

© Цветелина Белутова, Капитал

Асена СербезоваКъм края на март 2022 г. на база на междинни финансови отчети общите задължения на държавните болници са 600 млн. лв., а просрочените задължения са 113 млн. лв. Това отчете министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, цитирана от БТА.


За изминалите шест месеца Министерството на здравеопазването е направило 64 проверки на болници, всички са представили бизнес-програмите си за предстоящите три години, а министерството е одобрило три от тях. В някои болници проверките продължават.


Резултатите от проверките в някои болници са предоставени на Агенцията за държавна финансова инспекция, на Държавна агенция "Национална сигурност", на прокуратурата, на антикорупционната комисия и др., допълни Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър.
Проверка на агенция "Медицински надзор" в болницата в Сливен е установила, че във вътрешния й правилник е утвърдено децата да се връзват, посочи Пандов. "Става дума за нечовешко отношение, измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение", коментира той. В болницата са открити и други нарушения, свързани с обществени поръчки.


Той определи като чувствителен проблемът за разходването на публичните средства в здравеопазването, които за тази година са 7 милиарда лева.


Една болница е ефективна, когато има използваемост на леглата, каза зам.-министърът на здравеопазването Петър Грибнев. По думите му задължения трупат болниците, в които има под 50 на сто използваемост на леглата. "Предприели сме мерки за актуализиране на Националната здравна карта, за да определим как и къде да оптимизираме дейността на болниците", допълни той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK